Valencia

 

Druivenrassen

  Monastrell, Bobal, Garnacha, Tempranillo

Verdil

Klimaat

Continentaal/Maritiem-Warm

Bodem

Kalksteen en Zand

Januari 2023

De wijnstreek Valencia kreeg in 1957 de DO status en staat inmiddels aangeplant met 17.000 h.a aan wijnstokken die in de lagere gedeeltes van de wijnstreek voornamelijk staan aangeplant op een Alluviale bodem (rivierafzettingen).

In de hogere gedeeltes van de wijnstreek bestaat de bodem uit kalksteen en zand.

Druivenrassen die staan aangeplant zijn o.a;

  • Verdil
  • Meseguera
  • Malvasia
  • Pedro Ximenez
  • Macabeo
  • Bobal
  • Monastrell
  • Tempranillo
  • Garnacha tinta

De wijngaarden in de kustgebieden hebben een Maritiem warm klimaat, terwijl het het landinwaarts meer een continentaal klimaat word.

De temperatuur kan stijgen tot 40ºC in de zomer, en dalen tot -10ºC in de winter, temperatuurverschil van 30ºC in 24 uur is niet vreemd. 

Droogte vormt vaak voor, veel wijngaarden worden geïrrigeerd.

Bodegas Enguera

 

Op een uurtje rijden ten zuidwesten van de stad Valencia (stad) bezoek ik Bodegas Enguera opgericht in het jaar 1999

Vandaag de dag staan er 160 hectare aan biologische wijngaarden aangeplant in het Enguera gebied waar zich tevens het wijnhuis bevind dat de naam Casa Lluch draagt.

De zon komt net op boven de bergen uit waneer ik arriveer, een stoere ruige omgeving aangeplant met wijnstokken met hier en daar een reuzen cactus.

 

Ik ontmoet de wijnmaker "Juan Iglesias"  we rijden naar het wijnhuis "Casa Lluch" op 30 min afstand aan de andere kant van de berg en krijg een kijkje in de keuken van de wijnmakerij "Casa Lluch" is tevens het oude woonhuis van de grootvader van Juan de heer Pedro die in geboren is in het jaar 1921

De wijngaarden liggen op grootte hoogte (900 meter) het is er een stuk koeler

Er staan druivenrassen aangeplant zoals;

  • Verdil
  • Monastrell
  • Marselán
  • Chardonnay
  • Viognier
  • Sauvignon Blanc
  • Tempranillo


 Verdill Blanco Selleción "Casa Lluch" 2020.

 

De druif Verdil

 

Verdil is een inheemse wit druivenras dat voornamelijk voorkomt in de wijngebieden Valencia en Murcia. 

Het druivenras is zeldzaam, in de jaren 90 van de vorige eeuw  stond er amper 10 hectare aangeplant dus bijna uitgestorven.

Vanaf het jaar 2010 is het areaal van deze wijnstokken gegroeid naar zo’n 50 hectare

Wanneer de druif op tijd geoogst wordt geeft het een fruitige wijn met voldoende hoge zuren. De druif wordt meestal geblend met andere witte druivenrassen zoals

  • Sauvignon blanc
  • Viognier
  • Chardonnay

Door het continentale-warmere klimaat hebben de wijnen een hoger alcoholpercentage wat resulteert in meer body en structuur geeft.

Wijnen gemaakt met de Verdil druif worden aanbevolen om jong te drinken.