Utiel-Requena & Valencia

 

Januari 2023

Ik Bezoek de stad Valencia, zuid-oost Spanje en pak de trein naar het dorpje Requena een treinreis met een prachtig uitzicht over de wijngaarden maar ook een flinke klim want de trein heeft moeite met zichzelf omhoog hijsen.

 

Utiel-Requena een kleine opkomende wijnregio in de wijnstreek Valencia en helemaal hot&happening.
In Valencia is het gemiddeld 23 graden en hier 10 graden koeler maar nog steeds aardig warm voor het jaar want de regio beleefd normaal korte hete zomers en koude winters.
Onder het oude dorp van Requena bevindt zich nog een dorp,een labyrint van grotten uit de moorse periode die perfect waren voor de opslag van wijn.

Mijn trip gaat verder naar Utiel.
Een romantisch spaans dorpje met authentieke restaurants en één van de vele streekgerechten zoals "Morteruelo"
een korstdeegbakje gevuld met ragout van konijn daarbij een;

-"Ceremonia" Reserva van het wijnhuis 'Vicente Gandia' gemaakt van de druiven Cabernet sauvignon en Tempranillo een wijn met rijp zwart fruit, cacao en leer 

-''Castillo de Utiel''  100% Bobal fris zwart fruit en een dropje.

De volgende ochtend pak ik de trein vanaf het hoofdstation Valencia-Nord de trein naar Xàtiva Coor een bezoek aan Bodegas Enguera in de prachtige wijnstreek Valencia.

De zon komt net op boven de bergen waneer ik arriveer bij de bodega, een stoere ruige omgeving met hier en daar een reuze cactus tussen de wijnstokken die hier aangeplant staan zoals het autochtone witte druivenras Verdil maar ook Sauvignon blanc en Viognier die in een temperatuur van 22 graden Celsius hun winterslaap houden.
Ik maak mooie foto's tussen de wijngaarden en word later ontvangen door de eigenaar van de bodega "Juan Iglesias"

We drinken cortado in de tuin en Juan verteld over zijn grootvader die het bedrijf heeft opgestart, het bedrijf bestaat inmiddels 3 generaties van zoon op zoon.
Ik krijg een kijkje in de keuken van de wijnmakerij en Juan verteld hoe het blenden werkt van verschillende basiswijnen... een uiterst secuur werkje.
We rijden naar "Casa Lluch"op 30 min afstand aan de andere kant van de berg en tevens het oude wijn en woonhuis van de grootvader van Juan het is er een stuk koeler want het ligt op 900m hoogte hier zijn de wijngaarden vooral aangeplant met  druivenrassen zoals Marselan en Monastrell (Mourvèdre)

Ik word vervolgens uitgenodigd voor een lunch met typische gerechten uit de regio waaronder;
-Iberico ham met geroosterde dungesneden artisjokken harten
-Gebakken inktvis kuit
-Xàtivaanse Rijstshotel met Artisjokken en zeevruchten.
Juan verteld dat t nu de maand is van de artisjok wat zeer goed combineert met
de Verdill Blanco Selleción "Casa Lluch" 2020.

 

Wijn Weetje;
"Verdil"
Een zeldzaam druivenras die alleen voorkomt in de Valencia regio
Wanneer de druif op tijd wordt geoogst geeft het een fruitige volle wijn met voldoende hoge zuren. De druif wordt meestal geblend met andere witte druiven.

 

De omliggende wijngaarden in de regio bestaan vooral uit terra rossa bodems waar het druivenras Bobal zeer goed bij voelt.
Een inheems ras die veel kleur afgeeft en krachtige wijn oplevert.
Bobal groeit snel en kan goed tegen felle zon het ras komt ook niet voor buiten Spanje.
10 jaar geleden heeft het druivenras meer erkenning gekregen en word het niet meer gezien als bulkwijn.
De zuurgraad ligt hoger dan die van het druivenras Monastrell (Mourvédre) die ook veel voorkomt uit deze regio.