Cote de Blancs


Druivenrassen

Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalk-Krijt

Philippe Glavier de wijnmaker en derde generatie van het familiebedrijf dat wijngaarden bezit met Grand Cru classificatie en Veronique  tevens uit een familie dat al twaalf generaties bezig is met Champagne.

Als meisje was ze al bezig met snoeien, oogsten en wijnmaken. Sinds 1995 maken zij samen wijn op het domein in Grand cru dorp Cramant 

Er staan 52 percelen aangeplant met Chardonnay in totaal 4,5 hectare in de volgende grand cru dorpen;

  • Le-Mesnil-sur-Oger;

Door de kalksteenbodem krijgen we minerale, frisse smaken in de champagne 

  • Oger;

Door de gunstige ligging van de wijngaarden zijn de druiven in Oger altijd als eerste rijp aangeplant op een bodem van kalk daardoor rijke aroma's en veel geconcentreerd fruit.

  • Cramant;

Hier bestaat de bodem voornamelijk uit klei dat resulteert in een romige champagne met minerale toetsen.

  • Avize;

Een bodem van kalk daardoor een gelaagde, rijke smaak. 

Elk dorp met wijngaarden aangeplant met chardonnay hebben een eigen karakter.

Elk perceel wordt apart geoogst en gevinifieerd in roestvrijstalen vaten in inox vaten, zodat het terroir duidelijk bewaard en weerspiegeld word in het glas. 

Joseph Perrier opgericht in het jaar 1825 door Joseph Perrier en zijn zoon François-Alexandre Perrier.

In 1870 werd het stokje overgedragen aan de neef Paul Pithois. Dit was een echte zakenman en zorgde er al snel voor dat Joseph Perrier internationale bekendheid kreeg. Bovendien kreeg hij het voor elkaar om in 1889 officiële champagneleverancier te worden van de British Royal Family. Zowel Koningin Victoria als haar zoon Edward VII waren gek op de champagnes van Joseph Perrier. Hierdoor kregen de champagnes het predicaat ‘Cuvée Royale’

Momenteel staat de zesde generatie aan het roer. Onder de energieke aansturing van Benjamin Fourmon zijn er veel initiatieven doorgevoerd binnen het champagnehuis. Zo vond er met de komst van Nathalie Laplaige als wijnmaker in 2017 een kwaliteitsslag plaats.

Nathalie studeerde af als bio- en oenoloog aan de universiteit van Reims (1993).  Bij Joseph Perrier streeft Nathalie naar pure excellentie en expressie van het terroir. 

Het vernieuwe label weerspiegelt de eeuwenoude tradities, maar dan met een moderne twist. De huisstijl wordt gekenmerkt door de kleur geel dat straalt als de zon.

Het huis is gevestigd in Châlons-en-Champagne een gemeente ongeveer 50 kilometer gelegen ten zuidoosten van de stad Reims. Joseph Perrier bezit 24 hectare aan wijngaarden maar er word ook samen gewerkt met verschillende wijnboeren, die gezamenlijk  75 hectare bezitten en druiven leveren aan Perrier.

De kleine 100 hectare aan wijngaarden liggen verspreid over Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en de Côte des Bar uit gemeentes zoals  Damery, Hautvillers, Chouilly, Avize en Mesnil-sur-Oger.

De duurzame en biologische wijngaarden hebben een zuidelijke expositie, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen in de zon.

Wat ik zeker bijzonder vond zijn de bovengrondse kelders gelegen in de aangrenzende heuvels uitgehakt in oude Romeinse krijt groeven daterend uit de vijfde eeuw na christus deze unieke gangen hebben een lengte van 5 kilometer...  vrij uniek en je komt het bijna nergens anders tegen! 

De kelders bieden de optimale rijpingsomstandigheden voor de champagnes. Sinds 2020 zijn deze kelders opengesteld voor het publiek en kunnen liefhebbers de gelijkvloerse wijnkelder en diverse gangen bewonderen. Daarnaast zijn ook de nieuwe proef- en ontvangstruimtes geopend. Zo kun je na een keldertour plaatsnemen en van hun prachtige champagnes genieten!.

We vinden de volgende cuvees

  • Cuvée Royale
  • Parcellaire 
  • Joséphine

De Joséphine de absolute topcuvée. De champagne is vernoemd naar de dochter van Joseph Perrier Deze champagne werd destijds gemaakt voor haar bruiloft. Voor deze cuvée worden uitsluitend de beste wijngaarden en druiven gebruikt. De Cuvée Royale champagnes omvatten een brede range met Brut, Rosé, Blanc de Blancs, Brut Nature, Demi-Sec, Organic en de Millésime. 

Alle champagnes worden in inoxvaten (RVS) gerijpt. Deze vinificatiemethode past perfect bij de frisse stijl van het huis. De flesrijping varieert van 36 tot wel 108 maanden. Dit is veel langer dan de verplichte minimale 15 maanden voor een non-vintage champagne. Dit zorgt voor meer aroma’s en diepgang in de wijn en verfijnt de mousse.

Person

 

Opgericht in het jaar 1999 met het maken van champagne, vierde generatie van het wijnhuis , zijn ouders waren wijnboeren en verkochten de druiven aan champagnehuizen. Dominique is begonnen met de productie van champagne in Vertus, Côte de Blancs aangeplant met 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir verdeeld  in Grand Cru en Premier Cru gemeentes op een bodem krijt en kalk

Er word biologisch en dynamisch gewerkt zonder gebruik van chemische middelen en er wordt gewerkt conform de stand van de zon en de maan.

Achter het wijnhuis ligt een eeuw oude clos wijngaard van 1 hectare, een ommuurde wijngaard met wijnstokken van 65 jaar oud de wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden, kruidenthee word gebruikt voor balans in de bodem.