Valpolicella 


Druivenrassen

Corvina, Rondinella

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalk-Kiezels

Mei 2025

De wijnstreek Valpolicella gelegen in het Veneto wijngebied, Noord-Oost Italië op gemiddeld 20 km afstand rijden vanaf de stad Verona.

Valpolicella is de algemene naam die wordt gegeven aan de vier kleine valleien in het Lessinia gebergte met in het midden het oude oorspronkelijke Valpolicella Classico gebied in de unieke microklimaten staan verschillende blauwe druivenrassen aangeplant zoals;

  • Corvina Veronese (45–95 %)
  • Corvinone maximaal 50%
  • Rondinella (5–30 %)
  • Molinara (maximaal 10%)

De meeste wijnen uit de Valpolicella zijn echter eenvoudige lichte wijnen die het beste jong gedronken worden.

De betere Valpolicella-wijnen hebben een intense robijnrode kleur, met een volle, complexe smaak zoals;

  • Superiore  minimaal 12 maanden in vatrijping en een alcoholpercentage van minimaal 12%
  • Ripasso wordt de wijn, vóór de rijping in vaten, door de eerder geperste druivenpulp van Recioto of Amarone wijnen gehaald waardoor de uiteindelijke wijn meer body en smaak verkrijgt.

Aldegheri  Opgericht in het jaar 1956 in het hart van Valpolicella als  familie bedrijf  
Er word gewerkt volgens traditionele technologieën maar wel met respect en liefde voor de natuur.

 

de juiste selectie van de druiven en de constante perfectionering van het vinificatie proces resulteert in wijnen met een zeer hoog kwaliteitsniveau.

 De wijngaarden staan aangeplant op 50 hectare grond en worden rechtstreeks beheerd door de familie.  

De meeste wijngaarden liggen in de heuvels en liggen op het zuidoosten voornamelijk in S. Giorgio waar de techniek van het drogen van druiven is ontwikkeld door de Romeinen om bijvoorbeeld een Recioto of een Amarone te produceren.

Wat is het verschil tussen Amarone di Valpolicella en Valpolicella ripasso ?

 

Amarone di Valpolicella DOCG één van de meest beroemde en iconische wijnen van Italië.

Het tijdstip van de oogst is zeer belangrijk voor deze wijn;

De wijn is gemaakt van ingedroogde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara die eind augustus worden geoogst (normaal eind september) door de vroege oogst behouden de druiven hun hogere zuren die uiteindelijk perfect in balans uitkomen met de zeer geconcentreerde  krachtige smaak en het hogere alcohol gehalte van vaak 15% of meer.

Valpolicella "ripasso"is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven pulp van Valpolicella amarone.

Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt.

De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.