Valpolicella

Mei 2022


Mijn trip begint in de oude stad van Venetië op zondag ochtend 9:oo uur want dan is het heerlijk rustig langs de kanalen.

De wijnhuizen voor deze trip bezoek ik vanuit de stad Verona, de trein vertrekt gelukkig elk uur richting de stad van Romeo & Juliët

De rit duurt ongeveer een uurtje.

 

Het Valpolicella Classico gebied ligt op gemiddeld 15 km afstand vanaf de stad Verona met de trein, met als bestemming het dorpje Domegliara.

Vanaf het station Domegliara wandel je in nog geen half uur via het dorpje Sant Ambrogio di Valpolicella naar mijn bestemming San Giorgio di Valpolicella een flinke klim via de stijle hellingen, het uitzicht onderweg is ultiem met in de verte de Italiaanse Alpen.

 

In de middag heb ik een afspraak met Carlo van het wijnhuis  van Boscaini een klein familiebedrijf met 17 h.a aan wijngaarden.

Het wijnhuis produceert wijnen waarbij technieken zijn toegepast zoals passito en ripasso.

-Valpollicella Classico DOC

-Valpolicella Ripasso DOC

-Amarone di Valpolicella DOCG

-Recioto della valpolicella DOCG

De naam Recioto, is bij toeval ontstaan onder de wijnmakers in Veneto, afgelopen eeuw.

Het buitenste gedeelte van de druiventros wordt het meest blootgesteld aan de zon dus we hebben zoetere druiven wat uiteindelijk resulteert in het persen van de hele trossen die zijn bewaard en gedroogd  in de druivendrogerij met de naam "Fruttaio" 


Boven aan de helling vind je ''Bistro del borgo'' met een fantastisch uitzicht over de wijnregio van Valpolicella Classico er is ook een menu kaart met talloze soorten "Puccias" (Een soort Bruschetta's) 
Ik kies voor een variant met Parmaham uit Langhirano  en een likje huisgemaakte vijgenjam maar ook een variant met Giovanna speck en honing natuurlijk met een mooi glas Amarone di Valpolicella.

 

Wijnweetje;

"Amarone" di Valpolicella één van de meest beroemde en iconische wijnen van Italië.

Het tijdstip van de oogst is zeer belangrijk voor deze wijn;

De wijn is gemaakt van ingedroogde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara,

die vaak eind augustus worden geoogst (normaal eind september) door de vroege oogst behouden we ook de frisse zuren die uiteindelijk perfect in balans uitkomen met de zeer krachtige en sterk alcoholische geconcentreerde smaak van de wijn.

Valpolicella "ripasso"is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven gist restanten van Valpolicella amarone.

Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt.

De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.