Alto-Adige
Druivenrassen
Kerner, Vernatsch, Lagrein, Gewurtztraminer
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
zand, klei, kalk en porfier

DOC Alto Adige
In Alto Adige gaan we betreft wijn maken ver terug in de tijd, uit archeologische opgravingen blijkt dat hier al drieduizend jaar geleden wijn werd gemaakt lang voordat de Romeinen de Adige-vallei bezetten.
Alto Adige is één van de kleinste wijngebieden van Italië gelegen in het noordoosten en heeft ook wel de naam Zuid-Tirol, grenzend aan Oostenrijk.
Het gebied is tweetalig, er word zestig procent Italiaans gesproken en veertig procent Duits.
De wijngaarden liggen tussen de Dolomieten rond de stad Bozen (Bolzano) in het noorden tot aan het zuidelijker gelegen stad Trentino.
Het wijngebied bezit 5127 ha aan wijngaarden, 98% bezit een DOC-classificatie, Alto Adige bezit een DOC sinds het jaar 1975. Voor wijn die geproduceerd wordt in Alto Adige een gebied waar Duits een officiële taal is - mag DOC als alternatief worden geschreven als Kontrollierte Ursprungsbezeichnung.
De regio heeft 300 dagen zonneschijn per jaar het is warm en vochtig in de zomer, ijskoud in de winter, de schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen tijdens het groeiseizoen leidt tot wijnen met een hoger zuurgehalte en fors alcohol gehalte dat zowel geld voor rode als witte wijnen.
De regio bezit een grote verscheidenheid aan wijnen, er wordt net iets meer witte dan rode wijn geproduceerd van druivenrassen zoals;
Wit;
- Gewürztraminer
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Muller Thurgau
- Kerner
Rood;
- Pinot Nero
- Lagrein
- Schiava
- Merlot

Gelegen in de Eisack-vallei in Zuid-Tirol overgenomen in het jaar 2012 door Florian en zijn vrouw Brigitte de wijn niet een familiebedrijf, die momenteel door de derde generatie wordt gerund
De wijngaarden gericht op het zuiden liggen op vulkanische hellingen waarvan de hoogste zich op 500 meter boven de zeespiegel bevinden.
De overvloedige zon en de bescherming van het dal zorgen ervoor dat de druiven overdag maximaal kunnen rijpen, door de invloed van het nabijgelegen Schlern-massief en de Völs koelt het ’s nachts sterk af dat zorgt voor mooie zuren in de wijnen.

In de wijngaarden van Tenuta Ebner worden de ranken gevoed via een intussen 40 jaar oud pergolasysteem, dat er voor zorgt dat de druiven zelfs in droge periodes in topvorm blijven. Zorgvuldig manueel snoeiwerk en beluchting garanderen dan weer hun vitaliteit en vrijheid van stress. Het oogstmoment wordt bepaald op basis van de smaak, het zuurgehalte en de hoeveelheid suikers in de druiven.
De volgende witte druivenrassen staan aangeplant;
- Kerner
- Sauvignon Blanc
- Gruner Veltliner
- Pinot Bianco
- Chardonnay
- Gewurztraminer
De volgende blauwe druivenrassen staan aangeplant;
- Vernatsch (Schiava of Trollinger)
- Blauburgunder (Pinot Noir)
- Zweigelt
Voornamelijk druivenrassen die het terroir duidelijk in het glas overbrengen, de bodem bestaat voornamelijk uit zand, klei, kalk en het vulkanische stollingsgesteente porfier.


Een indrukwekkend ‘barok’ wijnhuis opgericht in het jaar 1770.
Tot honderd jaar geleden produceerden de Longo-baronnen wijn op hun landgoed in Egna.
De naam “Felix Anton” is een eerbetoon aan Felix Anton Reichsritter von Longo, grondlegger van de familiewijntraditie. Hij werd in 1804 door keizer Franz II geëerd voor zijn prestaties tijdens de Napoleontische oorlogen door hem de rang van baron te geven – met het predikaat “Liebenstein”.
Momenteel heeft Anton Baron Longo de oude familietraditie weer opgepakt
Met 20ha aan wijngaarden gelegen op een hoogte van 240 meter tot wel 1.040 meter wat zorgt voor zeer bijzondere wijnen mede door de complexiteit van de bodem en microklimaten resulteert dit in wijnen met noblesse en elegantie.