Alto-Adige
Druivenrassen
Kerner, Vernatsch, Lagrein, Gewurtztraminer
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
zand, klei, kalk en porfier
Oktober 2024
In Alto Adige gaan we betreft wijn maken ver terug in de tijd, uit archeologische opgravingen blijkt dat hier al drieduizend jaar geleden wijn werd gemaakt lang voordat de Romeinen de Adige-vallei bezetten.
Alto Adige is één van de kleinste wijnstreken van Italië gelegen in het noordoosten en heeft ook wel de naam Zuid-Tirol, grenzend aan Oostenrijk.
Het gebied is tweetalig, er word zestig procent Italiaans gesproken en veertig procent Duits.
De wijngaarden liggen tussen de Dolomieten rond de stad Bozen (Bolzano) in het noorden tot aan het zuidelijker gelegen stad Trentino. Hiertussen loopt de Strada del Vino (Weinstrasse)
In totaal zijn er ongeveer 5127 ha met wijngaarden beplant in de Alto Adige, 98% een DOC-classificatie.
De regio heeft 300 dagen zonneschijn per jaar het is warm en vochtig in de zomer, ijskoud in de winter, de schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen tijdens het groeiseizoen leidt tot wijnen met een hoger zuurgehalte en fors alcohol gehalte dat zowel geld voor rode als witte wijnen.
De regio bezit een grote verscheidenheid aan wijnen, er wordt net iets meer witte dan rode wijn geproduceerd van druivenrassen zoals;
- Gewürztraminer
- Chardonnay
- Pinot Grigio
- Sauvignon Blanc
- Muller Thurgau
- Pinot Nero
- Lagrein
- Schiava
- Merlot
Alto Adige bezit een DOC sinds het jaar 1975.
Weingut Ebner
Wijndomein Ebner gelegen in de Eisack-vallei in Zuid-Tirol overgenomen in het jaar 2012 door Florian en zijn vrouw Brigitte de wijn niet een familiebedrijf, die momenteel door de derde generatie wordt gerund
De wijngaarden gericht op het zuiden liggen op vulkanische hellingen waarvan de hoogste zich op 500 meter boven de zeespiegel bevinden.
De overvloedige zon en de bescherming van het dal zorgen ervoor dat de druiven overdag maximaal kunnen rijpen, door de invloed van het nabijgelegen Schlern-massief en de Völs koelt het ’s nachts sterk af dat zorgt voor mooie zuren in de wijnen.
In de wijngaarden van Tenuta Ebner worden de ranken gevoed via een intussen 40 jaar oud pergolasysteem, dat er voor zorgt dat de druiven zelfs in droge periodes in topvorm blijven. Zorgvuldig manueel snoeiwerk en beluchting garanderen dan weer hun vitaliteit en vrijheid van stress. Het oogstmoment wordt bepaald op basis van de smaak, het zuurgehalte en de hoeveelheid suikers in de druiven.
De volgende witte druivenrassen staan aangeplant;
- Kerner
- Sauvignon Blanc
- Gruner Veltliner
- Pinot Bianco
- Chardonnay
- Gewurztraminer
De volgende blauwe druivenrassen staan aangeplant;
- Vernatsch (Schiava of Trollinger)
- Blauburgunder (Pinot Noir)
- Zweigelt
Voornamelijk druivenrassen die het terroir duidelijk in het glas overbrengen, de bodem bestaat voornamelijk uit zand, klei, kalk en het vulkanische stollingsgesteente porfier.
Schiava grossa
Ook wel bekend is onder de naam Vernatsch en Trollinger.
Een populair druivenras onder wijnbouwers vanwege zijn makkelijke aanpassingsvermogen en zijn hoge rendement. Wanneer dit rendement echter naar beneden gebracht wordt, gaat de kwaliteit van de wijn van deze druif aanzienlijk vooruit. De druif geeft een wijn met veel fruit die vaak jong gedronken moet worden. Wil men de ware kwaliteit van de druif zien in een wijn is terug snoeien vereist, dan resulteert in een evenwichtige wijn met goede zuren en een paarse kleur.
Het druivenras staat het meeste aangeplant in Alto-Adige en de Duitse wijnstreek Württemberg
Ooit stond er 5.000 hectare van het druivenras aangeplant in zuid-Tirol inmiddels is dat afgenomen tot iets boven de 700 hectare mede door invloed van de klimaatverandering , de wijngaarden worden de laatste jaren omgeplant met rassen zoals pinot bianco, pinot noir en cabernet sauvignon.
vernatsch heeft alles van een moderne rode wijn: laag in alcohol, licht verteerbaar, toegankelijk en gekoeld te drinken.