Pfalz


Druivenrassen

Riesling, Weisburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder

Klimaat

Gematigd-continentaal, relatief warm

Bodem

Kalksteen, Löss (slib), Buntsandstein (Zandsteen)

De Pfalz met Ca. 23.700 hectare de op 2 na grootste wijnstreek in Duitsland, gelegen in het zuidwesten van het land, direct ten noorden van de Franse Elzas, staat de regio bekend om haar uitstekende Rieslings, Pinot-variëteiten, en een breed scala aan druivenrassen dankzij het zonnige klimaat en gevarieerde bodems.

 

De aanplant is Ca. 63% wit, 37% rood waaronder

Witte druiven

Riesling – fris, mineraal, soms krachtig en droog

Weißburgunder (Pinot Blanc) – elegant, licht

Grauburgunder (Pinot Gris) – rijker, vol

Chardonnay vaak in Bourgogne stijl

Silvaner, Müller-Thurgau, Kerner

 

Blauwe druiven

Spätburgunder (Pinot Noir) – elegant tot krachtig

Dornfelder – diep, fruitig, toegankelijk

 Blauer Portugieser – vaak als lichte rode wijn of rosé

St. Laurent, Merlot, Cabernet Sauvignon 

Stefan Meyer 

 

Een jonge ambitieuze wijnmaker die het lef had om zijn eigen stempel te drukken op het familiebedrijf van zijn grootvader. Hij draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en brengt dit tot uitdrukking in de puurheid van zijn aanbod. De wijnen zijn laagdrempelig en getuigen van een no-nonsense visie die zich uit in kwaliteit.

Na jarenlang zijn voorgangers op de voet meegevolgd te hebben, beheert Stefan Meyer nu een domein van 16 hectare in Rhodt, een gehucht in de Südpfalz. Hij kreeg bovendien de vrijheid om het reilen en zeilen hiervan volledig naar zijn hand te zetten, en voerde een aantal veranderingen en investeringen in. Hij streeft naar een domein dat zijn visie op wijn maken volledig weerspiegelt, en daar slaagt hij in. Wijn draait volgens hem om alles wat het uniek maakt, en dat wil hij omzetten in puur drinkplezier, zonder te veel franjes. Stefan groeit een resem aan druivenrassen, van Riesling tot Pinot Noir tot Weissburgunder. Zijn wijnen zijn erg gevarieerd met telkens een interessante finesse. 

Een van de belangrijkste veranderingen op het domein van Stefan Meyer was de transitie naar volledig biologische landbouw. Nu ze in deze opzet geslaagd zijn, gaan ze ook stilaan voor een biodynamische aanpak. 

 

Dit omdat het volledig in lijn ligt met de visie op wijnbouw van Stefan Meyer, en omdat het volgens hem optimaal rekening houdt met de natuur.

Zijn visie op de wijngaard trekt de wijnmaker door in de vinificatie. Wijn moet een zo puur mogelijke expressie zijn van hun oorsprong en alle factoren hierrond. Men gaat te werk met wilde gisten, spontane fermentatie en grijpen enkel in waar nodig om een kwalitatief eindresultaat te bekomen dat in balans is. 

De wijnen van Stefan Meyer zijn onderverdeeld in 3 kwaliteitsniveaus: Bodentyp, Aus Rhodt en Lagenwein. Bodentyp betekent letterlijk 'bodemtype', en deze wijnen zijn een pure expressie van unieke lokale terroirs. Ze worden vaak licht op hout gelagerd. Aus Rhodt wijnen tonen de structuur en individualiteit van de specifieke Rhodt-wijngaarden. 

De beste wijngaard volgens Stefan Meyer is de 'Rhodt Rose Garden'. Deze is gelegen op een zuidelijk gerichte helling, met lange zonnige dagen en een westenwind uit de Modenbach vallei die de druiven snel droogt na regen. De gevarieerde bodem heeft verschillende troeven voor de wijnranken, en de hoogte zorgt voor het behouden van voldoende aciditeit.