Valdobbiadene

Druivenrassen

Glera

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Grind

Juli 2023

We bezoeken het wijnhuis van de familie Ruggeri 'in het dorpje Conegliano Valdobbiadene (uitspraak Valdoo-bjaa-denée) gelegen aan de rivier Piave met uitzicht over het dorpje Asolo.


3/4 van Italië bestaat uit heuvels en bergen dat merk je nauwelijks in de wijnstreek Friuli, wij bevinden ons nu op grote hoogte, de bus doet zijn best om te klimmen en eenmaal boven worden we beloond met een fenomenaal uitzicht en een zeer gastvrij ontvangst door de wijnmaker Veronica.

 

We wandelen een stukje door de 40 h.a wijngaarden en Veronica verteld dat Valdobiadene sinds 2019 op de lijst van Unesco staat.
In de jaren 90 tijdens de wijnrenaissance won Prosecco veel terrein aan populariteit er werd veel nagemaakt onder dezelfde naam dat niet beschermd was omdat het vernoemd was naar het druivenras prosecco daarom besloot men om de bubbelwijn naar het plaatsje te vernoemen en vervolgens kreeg de druif voortaan de naam "Glera" wat daarvoor altijd al een synoniem was.

Prosecco kreeg sinds 2006 de DOC status en sinds 2009 Valdobbiadene de DOCG een keurmerk wat o.a de geografische herkomst beschermd en welke druivenrassen toegestaan zijn.

 

Wat proeven we?


"Dry Cruner Valdobbiadene" D.O.C.G. Spumante Dry

Een Spumante wijn gemaakt van de allerbeste Glera druiven die groeien op een hoogte van 450 meter op een bodem van grind dat resulteert in hogere concentraties aan aroma's en het koele-continentale klimaat voor de zuren in de wijn.
De glera druiven wordt geoogst in de laatste week van september en de eerste week van oktober de druiven worden zacht geperst en en het most krijgt een koude vergisting met temperatuur controle vervolgens een 2e gisting op tank dit noemen we de charmat methode.

 

Aroma's van gele appel, citrus en lichte mineraliteit

 

Azienda Agricola ‘Le Colture’ Brut Fagher

Meer een moderne stijl prosecco is fris, gelaagd en heeft een lange afdronk.

Citrustonen wat steenfruit en de geur van brioche door een tweede gisting op fles. 

 

 

Wijn weetje;
De volgende termen zien we vaak terug op een fles prosecco 

zoals frizzante en spumante wat overeenkomt het is een Italiaanse benaming voor mousserende wijn maar wat is het verschil?

 

- Frizzante

Geeft aan dat de wijn half-mousserend is.

alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, 

Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede vergisting,  gemiddeld 3 weken dit levert een lichtere bubbel op.

- Spumante

Spumante geeft aan dat een wijn mousserend is. 

alles met meer dan 3 bar druk heet spumante.

Heeft een spumante veel bubbels dan bevat de wijn gemiddeld 4,5 Bar door een langere tweede vergisting een sterkere bubbel:

 

Ook mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming als bijvoorbeeld Prosseco of Franciacorta mogen dragen, gebruiken nog weleens de term 'Spumante' als naam voor de wijn.