Valdobbiadene

Juli 2023

Na het bezoeken van het wijnhuis Blancjat & Borgo Delle Oche in het dorpje Vito al Tagliamento reizen we door naar de buur wijnstreek "Veneto"
een rit van 87km.

 

 

We bezoeken het wijnhuis 'le Colture' in het dorpje Conegliano Valdobbiadene (uitspraak Valdoo-bjaa-denée) gelegen aan de rivier Piave met uitzicht over het dorpje Asolo.
3/4 van Italië bestaat uit heuvels en bergen dat merk je nauwelijks in de wijnstreek Friuli maar gaande weg veranderd de omgeving drastisch.
De bus doet zijn best om te klimmen en eenmaal boven worden we zeer gastvrij ontvangen door de wijnmaker Veronica.

Wij wandelen door de steile wijngaarden en Veronica verteld dat Valdobiadene
Sinds 2019 op de lijst van Unesco staat maar dat merk je want het uitzicht is werkelijk fenomenaal.
In de jaren 90 tijdens de wijnrenaissance
won Prosecco veel terrein aan populariteit
er werd veel nagemaakt onder dezelfde naam dat niet beschermd was omdat het vernoemd was naar het druivenras prosecco daarom besloot men om de bubbelwijn naar het plaatsje te vernoemen en vervolgens kreeg de druif voortaan de naam "Glera" wat daarvoor altijd al een synoniem was.

Prosecco kreeg sinds 2006 de DOC status en sinds 2009 Valdobbiadene de DOCG een keurmerk wat o.a de geografische herkomst beschermd en welke druivenrassen toegestaan zijn.

Wat proeven we?
"Dry Cruner Valdobbiadene" D.O.C.G. Spumante Dry

Een Spumante wijn gemaakt van de allerbeste Glera druiven die groeien op een hoogte van 450 meter op een bodem van zandsteen en klei dat resulteert in hogere concentraties aan aroma's en het continentale micro klimaat voor de zuren in de wijn.
De glera druiven wordt geoogst in de laatste week van september en de eerste week van oktober de druiven worden zacht geperst en en het most krijgt een koude vergisting met temperatuur controle vervolgens een 2e gisting op tank dit noemen we de charmat methode.

 

 

Wijn weetje;
De volgende termen zien we vaak terug op een fles prosecco maar wat betekent dit?

-Spumante veel bubbels (4,5 Bar)
-Frizante minder bubbels (2,5 Bar)