Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle (2e gisting op de fles) met een rijping van minstens 18 maanden op de lies (dode gistcellen) en tot minstens 25 maanden rijping in de fles voor het de markt op mag.

Dat is langer dan de meeste Champagne wijnen, voor champagne is minimaal vijftien maanden verplicht.

De druivenrassen die worden ingezet zijn ook bijna identiek vergeleken met de meest bekende Franse mousserende wijn Franciacorta wordt hoofdzakelijk gemaakt van chardonnay, aangevuld met pinot nero (pinot noir) en pinot bianco (pinot blanc).

Pinot Blanc mag tot een maximum van 50% aanwezig zijn in de blend.

Chardonnay en/of Pinot Noir zijn belangrijker en moeten 50% van de blend bevatten.

De bodem bestaat ook voornamelijk uit kalksteen.

Dan zou je zeggen het begint wel heel erg op een Champagne te lijken dat is minder waar want het klimaat 

is er warmer dus vaak rijpere druiven, soms een hoger alcohol gehalte en wat meer body, de dosage is dus ook lager.