Lombardia, Franciacorta

 Februari 2022


Ik bezoek Franciacorta DOCG ten Noord-Oosten van de stad Milaan, Italië waar voornamelijk mousserende wijn word gemaakt en volgens vele Italianen de beste bubbel van het land wat er gemaakt word.

 

Vanaf Bogornato start mijn wandeling en ik maak gebruik van de wijn route met als eindbestemming het dorpje Iseo.
Je kunt ook de trein nemen.
Bekende wijnhuizen zijn Bellavista en Berlucchiwine ... Het laatste huis bezocht ik.
Het wijnhuis dient in de regio als pionier.
Guido Berlucchi introduceerde in
1961 deze stijl van wijn maken, daarna volgden vele wijnmakers.
Franciacorta wijnen genieten in Italië een enorm aanzien de vraag is zo groot dat zij nauwelijks geëxporteerd worden.

 

Wijnweetje;

Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle (2e gisting op de fles) met een rijping van minstens 18 maanden op de lies (dode gistcellen) en tot minstens 25 maanden rijping in de fles voor het de markt op mag.

Dat is langer dan de meeste Champagne wijnen, de druivenrassen die worden ingezet zijn ook bijna identiek vergeleken met de meest bekende Franse mousserende wijn  Pinot Noir, Chardonnay en de Pinot Blanc.

Pinot Blanc mag tot een maximum van 50% aanwezig zijn in de blend.

Chardonnay en/of Pinot Noir zijn belangrijker en moeten 50% van de blend bevatten.

De bodem bestaat ook voornamelijk uit kalk. 

Dan zou je zeggen het begint wel heel erg op een Champagne te lijken dat is minder waar want het klimaat 

is er warmer dus vaak rijpere druiven, soms een hoger alcohol gehalte en wat meer body.

De dosage is dus ook lager.