Lombardia

Bekend om; Bresaola, Salami, Ossobuco, Gorgonzola, Taleggio en Panettone


Druivenrassen

Nebbiolo, Pinot noir. Pinot Blanc, Chardonnay

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalksteen

 Februari 2022

Franciacorta gelegen in het noorden van Italië, aan de voet van de Alpen en het Iseomeer en ten oosten van de stad Milaan. Ik bezoek het wijnhuis Il Mosnel waar sinds het jaar 1836 mousserende wijn word gemaakt.

Het koelere klimaat, de lichte Kalk-kiezelgrond en de grote zorg in de wijngaard geven hier perfecte druiven voor het maken van een fantastische mousserende wijn volgens de ‘méthode traditionele’, zoals ook champagne wordt gemaakt.

De volgende stijlen worden gemaakt;

  • Franciacorta; Basisversie, minimaal 18 maanden rijping  gistcellen, druk =6 Bar
  • Satén; Alleen witte druiven, lagere druk = 3 Bar en een zachter mondgevoel.
  • Millesimato; Uit één oogstjaar minimaal 30 maanden rijping.
  • Riserva; minimaal 60 maanden rijping.
  • Rosé

De wijnstreek heeft een DOCG sinds het jaar 1995.

Franciacorta staat wereldwijd bekend als het Italiaanse antwoord op Champagne.

 Méthode Traditionele

 

(2e gisting op de fles) met een rijping van minstens 18 maanden op de lies (dode gistcellen) en tot minstens 25 maanden rijping in de fles voor het de markt op mag.

Dat is langer dan de meeste Champagne wijnen, voor champagne is minimaal vijftien maanden verplicht.

De druivenrassen die worden ingezet zijn ook bijna identiek vergeleken met de meest bekende Franse mousserende wijn Franciacorta wordt hoofdzakelijk gemaakt van;

  • Chardonnay 
  • Pinot Noir
  • Pinot Blanc mag tot een maximum van 50% aanwezig zijn in de blend.
  • Erbamat toegestaan in kleine percentages, een oude lokale druif.
  • Chardonnay en/of Pinot Noir zijn belangrijker en moeten 50% van de blend bevatten.

 

Dan zou je zeggen het begint wel heel erg op een Champagne te lijken dat is minder waar want het klimaat 

is er warmer dus vaak rijpere druiven, soms een hoger alcohol gehalte en wat meer body, de dosage is dus ook lager.