De volgende termen zien we vaak terug op een fles prosecco zoals frizzante en spumante wat overeenkomt het is een Italiaanse benaming voor mousserende wijn maar wat is het verschil?

 

Frizzante

Geeft aan dat de wijn half-mousserend is.

alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, 

Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede vergisting,  gemiddeld 3 weken dit levert een lichtere bubbel op.

Spumante

Spumante geeft aan dat een wijn mousserend is. 

alles met meer dan 3 bar druk heet spumante.

Heeft een spumante veel bubbels dan bevat de wijn gemiddeld 4,5 Bar door een langere tweede vergisting een sterkere bubbel.

Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (Charmat methode) of een tweede vergisting in de fles (Methode Traditionelle).

Ook mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming als bijvoorbeeld Prosseco of Franciacorta mogen dragen, gebruiken nog weleens de term 'Spumante' als naam voor de wijn.