In de Media

 

 

Interview afgenomen door Pam van Nieuwenhuize voor In de buurt 25 maart 2024

De beste tips, die komen natuurlijk van locals. Want wie in de havenstad leeft, kent vaak de allerleukste plekken en geheime spots. En hoe tof is het om die met elkaar te delen? Deze week tipt Dennis Koopman (44) zijn favoriete hotspots in Rotterdam.

 

Over Dennis

“Mijn naam is Dennis Koopman (44) en ik heb twee grote liefdes: Rotterdam en wijn. Ik woon in een toren midden in het centrum en kijk daardoor altijd uit op deze prachtige stad. De kans bestaat dat je me eens hebt zien lopen in restaurant Héroine, want daar werk ik inmiddels twee jaar als sommelier.

Daarnaast organiseer ik als De Wijnkoopman cursussen en proeverijen. Op mijn website deel ik tips en weetjes over wijn en de verschillende streken. Ik maak namelijk iedere maand een trip naar een andere wijnstreek. Benieuwd naar mijn favoriete plekken in de stad? Die deel ik graag met je.”

De Kaashoeve, Rotterdam

De Kaashoeve

“Bij De Kaashoeve aan de Oude Binnenweg haal ik altijd smeersels en kazen. Hapjes die passen bij mijn wijnproeverijen of gewoon voor thuis. Ook verkopen ze mooie wijnen. De eigenaresse is erg betrokken en heeft veel kennis. De winkel is een culinaire aanvulling in de straat en ik vind het jugendstilpand prachtig. Mijn favoriet is de Friese bunkerkaas, zo lekker.”

Puike Wijnen

“Ik heb vroeger cursussen gevolgd met Karin van Puike wijnen en ze is nu een van mijn leveranciers. Op zaterdag shop je haar flessen op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Ze reist regelmatig door Europa om wijnen te halen. Hierdoor heeft ze nauw contact met de makers en dat vind ik leuk.”

 

 

Restaurant Heroine, Foto; Antim Photography

Héroine

“Natuurlijk hoort Héroine in deze lijst thuis, want hier werk ik met veel plezier als sommelier. Ook verzorg ik er regelmatig een wijncursus. Ik sta achter de smaken van de chef-kok, die goed combineren met mijn wijnen. Daarnaast spreekt het concept van het restaurant me erg aan: gastronomisch, maar ook edgy en casual.”

China Town Dim Sum

“Ik eet vaak in luxe restaurants, maar vind het ook heerlijk om te dimsummen. Lekker de tafel vol laten gooien met van alles wat. Dit doe ik het liefst bij China Town Dim Sum aan het Kruisplein. De eigenaren kennen me inmiddels, want ik kom er al jaren. Tijdens een avondje dimsum drink ik even geen wijn, maar een kopje Chinese thee.”

Barrels to Bottles

Barrels to Bottles is mijn favoriete wijnwinkel in de stad. Je vindt de zaak aan de Zaagmolenkade in het Zwaanhalskwartier. Ik kan hier kort over zijn: alles wat ik hier ooit heb gekocht was goed.”

 

Sperandio

Sperandio

Sperandio zit verstopt op de Schepenstraat in Blijdorp. Ze maken hier verse pastasauzen, Italiaanse desserts en lasagnes. Ik ben meerdere keren in Italië geweest, maar geloof me: deze lasagne moet je een keer eten. Je kunt er op afspraak met een groepje terecht, maar verder werken ze volgens een afhaalservice. Je warmt je bakje – met leuk rood lintje eromheen – thuis op. Ik ben er wekelijks te vinden, want ik huur deze ruimte voor mijn proeverijen en wijncursussen.”

De Bijenkorf

“Ik winkel bijna nooit in de binnenstad, maar als ik ga shoppen dan doe ik dat in De Bijenkorf. Winkels komen en gaan, maar dit warenhuis heeft alles doorstaan. Het is de motor van de stad en daar ben ik echt trots op. De Bijenkorf is fijn en luxe en ik vermaak me er altijd. Ook het restaurant is top en daar zit ik graag met een glaasje wijn. Als ik zin heb om te zondigen dan eet ik de loaded fries met kimchi.”

Kop van Zuid

“Wijs een toren aan in Rotterdam en ik weet de naam. Ik hou van de ontwikkeling van de stad en ben op de hoogte van alle nieuwbouwprojecten. Daarom wandel ik graag op de Kop van Zuid, want daar ben je onderdeel van die hoogbouw. Deze plek was vroeger rauw en kil en nu het middelpunt van ontwikkeling. Ik geloof dat hier over een aantal jaar een nieuw stadscentrum is. De stad groeit steeds verder de lucht in en dat vind ik fantastisch. “


Check hier de video met de mannen van koffietijd voor 'baanbrekers' 6 September 2023;


Intervieuw afgenomen door Niels van Laatum voor de buik van Rotterdam 6 Maart 2023

Foto's ;Unfolded

Proef op de sommelier: Dennis Koopman van Héroine

Wijnexpert Niels van Laatum gaat voor de serie Proef op de sommelier in gesprek met wijnkenners van bekende restaurants in Rotterdam. Zo sprak hij eerder al met Joey Slappendel van In de keuken van Floris en Simon Wijers van De Prins van Terbregge, en is het deze keer de beurt aan Dennis Koopman van Héroine. Met al zijn tattoos is hij een opvallende verschijning, maar wanneer we hem spreken is hij ingetogen. We spreken hem over zijn persoonlijke wijnreis. 

 

Zelfverzekerd 

 

Het Rotterdamse restaurant Héroine vind je in de Kipstraat, net om de hoek van de Goudsesingel. De eveneens Rotterdamse Dennis Koopman werkt er sinds september 2022 als sommelier. Een man die opvalt en toch ook weer niet. Qua uiterlijk weet hij zich duidelijk te onderscheiden, eenmaal aan het woord is hij bijzonder rustig. Bijna verlegen en toch zelfverzekerd. Dennis werkt al 23 jaar als sommelier en heeft dat altijd in Schiedam en Rotterdam gedaan. Daarbij kreeg hij een paar keer de kans op het allerhoogste niveau te acteren, maar was altijd stellig in zijn keuzes. "De spoeling is dun in zaken met een hoog culinair niveau die out-of-the-box durven te koken. Maar dat is precies wat ik zoek en daarom past Héroine zo goed bij mij én bij mijn persoonlijkheid. Het is een warm bad."

Al vanaf de start van zijn carrière geeft Dennis wijnproeverijen en gaandeweg leerde hij steeds meer. Hij verslond wijnboeken en volgde meerdere opleidingen, want als iets hem interesseert dan stort hij zich er volledig op. "Maar de beste leerschool is het bezoeken van wijngaarden. Met de maker praten. Zo leer je de wijnen het beste kennen. En ik deel die kennis graag, zo train ik mijn collega’s. Dat is belangrijk." De wijnkaart van Héroine heeft Dennis niet ongemoeid gelaten. Die is aangepakt en meer naar zijn visie samengesteld. Met wijnen die staan voor de typische kenmerken van de druif en de streek waar de wijn vandaan komt. "En daarnaast ook wat minder veilige wijnen. Het totaalplaatje moet kloppen. Uit de keuken van Héroine komen complexe gerechtjes en daar mogen expressieve wijnen bij. 'Er gebeurt iets', is een reactie die ik regelmatig krijg. Precies wat ik wil."

 

Pareltjes van wijnen 

 

Bij zijn visie hoorde ook het terugbrengen van het aantal open wijnen voor de wijnarrangementen en om per glas te bestellen. Dat zijn er nu twaalf, die regelmatig wisselen. Zelf heeft Dennis een voorkeur voor wijnen uit de ‘oude wijnwereld’, denk aan Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Die hebben voor hem meer finesse en frisheid: "Hoewel, het gaat niet altijd op. Soms word ik verrast door wijn uit de nieuwe wereld. Uit Australië, Zuid-Afrika of Argentinië bijvoorbeeld. Bij Héroine wil ik wijnen die mensen niet snel al ergens anders hebben gezien, het moeten wel pareltjes zijn.” 

 

Dat is iets van vroeger, toen we nog moesten rennen voor sabeltandtijgers.Dennis Koopman

 

 

Favoriete wijn-spijscombinatie  

Om tot een selectie te komen worden de wijnen door het hele team geproefd. Het is een democratisch proces. Bovendien weten alle collega’s veel van wijn, dus je zit er altijd goed in het geval dat Dennis er niet is - wat zelden voorkomt, verzekert hij me rustig en positief gestemd. Op mijn standaardvraag waarvoor hij bang is, antwoordt Dennis: "Ik geloof niet in angst. Dat is iets van vroeger, toen we nog moesten rennen voor sabeltandtijgers." Goed, een heel andere kant op, zijn favoriete wijn-spijscombinatie: "Lauwwarme coquilles met Parmezaan, pata negra, geroosterde hazelnootjes en olijfolie met een oudere Savennières." Wow. Krijg je ook al trek? 

 

Een social hero 

 

Als Dennis vrij is, wil hij even helemaal niets. Weg van alles en iedereen. "Ik zoek de rust op. Dan wil ik even geen mensen om me heen. Klinkt dat gek? Nee, toch?" In een vak waar je de hele dag met mensen in de weer bent, is dat zeer begrijpelijk. Zeker als je bedenkt dat hij op Instagram ook al zo’n druk sociaal leven heeft. "Ik verscheen anderhalf jaar geleden met een interview in het AD. Dat leverde heel veel nieuwe volgers op." Het aantal fans op zijn Instagramaccount @dewijnkoopman is nu bijna 11.000. Voor het beeldmateriaal én voor de verhalen maakt Dennis minstens één keer per maand een wijnreis, waar hij dan ook zo lokaal mogelijk eet. Authentieke zaakjes in de dorpjes rondom de wijngaarden. Restaurants waar "écht gekookt wordt, niet per se met een Michelinster". Spanje, Frankrijk, Duitsland, Australië: noem een wijnland, grote kans dat hij er is geweest. "In het restaurant schenken we onze Hero-wijn, die is gekoppeld aan mijn laatste wijnreis. Dat doen we naast de champagne of pet-nat die we serveren bij onze amuses, die echte smaakbommetjes zijn." Online lees je dan het verhaal erachter. Zo krijg je van Dennis altijd een multidimensionaal, persoonlijk verhaal. 

 


Interview afgenomen door het A.D  2 Juni 2021

 

De sommelier is al lang niet meer die deftige ober die met uitgestreken gezicht de wijnkaart aanreikt.

Dennis Koopman (41) uit Rotterdam. Werkte als sommelier in verschillende restaurants. Heeft nu zijn eigen bedrijf, Qondrieux Winetastings, voor proeverijen en stadswandelingen.

Dennis Koopman woont samen met zijn partner op 25-hoog aan de voet van de Rotterdamse Erasmusbrug. Een wijnkelder zit er dus niet in, maar wel een heuse wijnkamer. ,,Er staan meer dan duizend wijnen in’’, vertelt Koopman. ,,Ik heb alle flessen gesorteerd op land en op streek en mooi uitgestald in rekken en klimaatkasten. Bij elkaar wel ter waarde van een auto, ja.’’

Bezoekers hebben vaak de neiging mooie flessen uit de kast te pakken, maar dat heeft Koopman liever niet. ,,Dan kijk ik als een moeder bij een kinderwagen: doodsbang dat die lui het kind uit hun handen laten vallen.’’

Koopmans wijnliefde begon toen hij in de bediening werkte bij restaurant ’t Ganzengors in Spijkenisse, waar het personeel tussen de lunch en het diner altijd wat tijd voor zichzelf had. Koopman dook dan steevast de oude wijnkelder in. Rondsnuffelen, etiketten lezen, namen leren kennen. Sindsdien is wijn een lichte obsessie geworden. ,,Het is een onderwerp met zoveel diversiteit; je kunt erover blijven leren. Nog steeds google ik op een vrije dag naar ‘wijnproeverij’ met de datum van die dag erbij. Dan ben ik in staat om een uur later in de trein te stappen voor een proeverij in Groningen. Iets nieuws ontdekken blijft het leukste wat er is.’’

Sinds 2016 verzorgt hij met zijn bedrijf zelf wijnproeverijen en iedere dag zet hij een gerecht met wijnsuggestie op zijn Instagram-pagina. Koopman is een opvallende verschijning in de wijnwereld: hij zit behoorlijk onder de tattoos, tot zijn handen en nek aan toe. ,,Soms tref ik van die Prins Bernhard-achtige types die me aankijken, zo van: wat doe jij hier? Dan voel je je niet echt welkom. Ik wil voor een cultuur staan waarin wijn voor iedereen is.’’

En dat lijkt aardig te lukken. ,,Bij een eerste blik moeten mensen vaak even wennen, maar daarna merken ze dat ik een heel puur mens ben. Nu word ik juist gevraagd omdat ik er zo uitzie.’’