Touraine
Druivenrassen
Chenin Blanc, Cabernet Franc
Klimaat
Maritiem-Koel
Bodem
zand, kiezels, klei en kalk

Touraine
De Touraine is een subregio in het centrale deel van de Loire vallei met 6000 ha aan wijngaarden gelegen rondom de stad Tours.
Belangrijke druiven voor witte wijn;
- Sauvignon Blanc
- Chenin Blanc
- Chardonnay
- Romorantin
Belangrijke druiven voor rood en rosé;
- Gamay
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Malbec (Cot)
- Pinot Noir
Op de noordelijke oever van de Loire in Touraine liggen de appellaties Saumur-(Champigny) en (Saint-Nicolas) Bourgueil aan de andere kant van de rivier ligt Chinon waar het blauwe druivenras Cabernet Franc de koning is met de Cabernet Sauvignon als eventuele aanvulling.
Ten noord-oosten van Chinon ligt de appellatie Vouvray hier worden alleen witte wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc net als in de delen van de Champagnestreek bestaat de bodem hier uit krijt wat resulteert in frisse, minerale mousserende wijnen.
In de AOC Cheverny worden Chardonnay en Sauvignon Blanc ingezet en voor de AOC Cour-Cheverny de Romorantin druif
beide appellaties liggen aan de oost kant van Vouvray.

Le Sot de L'ange
Een bezoek aan het wijnhuis Le Sot de L'ange ik ontmoet daar de wijnmakers Quentin Bourse en zijn vrouw Angélique.
In 2013 nam hij de wijngaard in A.O.C Azay-le-Rideau over met als visie volledig biodynamisch werken.
De bodem en de wijnstokken worden versterkt en beschermd, met essentiële oliën, kruidenthee en aftreksels van paardebloemen.
Er is minimale minimale interventie zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, dit resulteert in wijnen die het terroir laten zien.
De volgende druivenrassen staan aangeplant verdeeld over 12 hectare.;
- Chenin blanc
- Grolleau
- Côt (Malbec)
- Gamay
- Cabernet franc
De Chenin Blanc en de blauwe druif Grolleau staan het meeste aangeplant op een bodem van vuursteen dat resulteert in een wijn met mineraliteit, de kleibodems zorgen voor meer fruit en rondeur in de wijn.
Azay-le-Rideau ligt zuidelijker in een warmere lucht stroom dat de zuurgraad verlaagd in de druiven met als resultaat zachtere en ronde wijnen.
De wijnen worden gemaakt van 50% eigen druiven, aangevuld met druiven die hij koopt van een vriend in het zuiden van Frankrijk, er word zelfs met handen en voeten geperst... pure nostalgie!
Alle wijnen worden geproduceerd met hetzelfde doel, foutloze wijnen maken met minimale interventie.
De fermentatie vereist geen enkele hulp dankzij de van nature aanwezige gisten op de druiven, de wijnen rijpen en fermenteren op amforen, betonnen eieren en oude eiken houten vaten.

Montlouis
een appellatie in de subregio Touraine van het wijngebied Loire. De gemeente ligt op de linkeroever van rivier de Loire er word enkel witte wijn word geproduceerd, stil of mousserend van droog tot heel zoet, allemaal met één overeenkomst.. ze gemaakt van het druivenras Chenin Blanc.
Montlouis heeft sinds het jaar 1938 een AOC wat noodzakelijk was want de wijnen werden geassocieerd met "Vins de Vouvray" een AOC 4 k.m ten westen van de wijnstreek.
Montlouis bezit een uniek meso-klimaat door de ligging.
De wijngaarden liggen vlakbij een grote watermassa, zowel rivier de Loire als de Atlantische Oceaan zorgen voor zachtere, constante temperaturen, als het dan vriest dan beschermt het bos van Amboise tegen vorst.
Er is vaak een een najaar met veel zon zodat de druiven goed kunnen doorrijpen.
De bodem bestaat uit 100 miljoen jaar oude silex (vuursteen) en Tuffeau (zacht kalk gesteente) wat zorgt voor een juiste vochtbalans in de bodem druif maar ook invloed heeft op de mineraliteit in de wijn.
Domaine de la Taille aux Loups
Ik bezoek het wijnhuis Domaine de la Taille aux Loups. 15 kilometer ten westen van de stad Tours.
Het wijnhuis staat als een poosje op mijn lijstje om te bezoeken..
Jacky Blot is de wijnmaker, opgegroeid op het platteland metnatuurlijke producten van de boerderij
In 1988 kocht hij zijn eerste wijndomein met 7 hectare wijngaard in Montlouis met één doel dat hij de natuurlijke manier van produceren zou voortzetten.
Hij werkt sindsdien op een natuurlijke manier in de wijngaard en in de wijnmakerij maar zonder dat hij zich bekeerde tot wat hij de ‘natuurwijnkerk’ noemt.
Het wijnhuis bezit ook wijngaarden in de appellatie Bourgueil ten westen van Montlouis en maakt daar wijnen van 100% Cabernet Franc onder de naam Domaine de la Butte.
Jacky Blot staat bekend als cultfiguur die leeft voor zijn wijnen.

Chinon
een dorp in de subregio Touraine, Loire gelegen aan de Vienne, een zijtak van rivier de Loire.
Het stond vooral bekend om het fort waar Franse koningen hun gasten ontvingen.
Met 2.400 hectare aan wijgaarden één van de grotere appellations aangeplant met
- 98% Cabernet franc
- 1% Cabernet sauvignon
- 1% Chenin blanc
AOC Chinon produceert voornamelijk rode wijn, met 10% van de productie rosé en een zeldzame hoeveelheid witte wijn van het druivenras Chenin blanc.
De wijngaarden liggen op drie verschillende type bodems
- Vins de Sables; zand en kiezelgronden
- Vins de Graviers; kiezel en klei
- Vins de Coteaux; klei en kalk
Vins de Sables en Vins de Graviers zijn doorgaans wat fruitiger, soepel en daardoor toegankelijker.
Vins de Coteaux leveren de meest krachtige wijnen met hogere zuren en tannines wat geschikt maakt voor een lang bewaarpotentieel soms wel 15 tot 20 jaar

Vouvray
heeft een AOC sinds 8 december 1936 waar uitsluitend witte wijnen voorkomen, waarvoor één druivenras is toegestaan de Chenin Blanc met een totale aanplant van 2000 ha aan wijngaarden, de bodem bestaat voornamelijk uit krijt en tufsteen.
Er worden verschillende wijntypes geproduceerd zoals;
- Vouvray Sec (droog)
- Demi-Sec (halfzoet)
- Moelleux (soms van overrijpe druiven en weelderig zoet).
- Mousserende Vouvray (gemaakt volgens de Méthode Traditionelle en vaak Vouvray Brut genoemd)
Vouvray is gelegen in de subregio Touraine aan de linkeroever van de Loire rivier.
De meeste wijnkelders zijn uitgehakt zijn in de Tuffeau Gebergtes die bestaan uit tufsteen en gebruikt worden om de mousserende Vouvray wijn te laten rijpen.
Het druivenras Chenin blanc heeft een relatief hoog zuurgehalte dus vaak geschikt om lang te bewaren mits het goed gemaakt is, van top druiven die komen van de betere wijngaarden.
Het rijpingspotentieel kan soms oplopen tot 40 jaar de wijnen zijn ook geschikt voor onmiddellijke consumptie.