Lisboa

 

Januari 2024

Ik ben in Lissabon waar mijn trip begint en eindigt, het grenst namelijk aan de gelijknamige wijnstreek Lisboa ten noorden van de stad.

met een doorreis naar het dorpje Bombarral centraal gelegen in de wijnstreek.

De trein vanaf station Santa Apolónia in Lissabon gaat 1x per dag naar Bombarral en een ticket kost gemiddeld 6 euro voor een enkele reis.

15 kilometer vanaf de kust gelegen tussen de bergen ligt de DOC Óbidos onder het dorpje Bombarral.

Een landschap met glooiende heuvels vooral aangeplant met witte druivenrassen als Fernaõ Pires maar ook Sauvignon blanc en de bekendere Arinto waar fantastische wijn van word gemaakt in het wijnhuis Quinta Varzea Da Pedra dat is opgericht in 1948 waar ik word ontvangen door Tomás die bij aankomst meteen voorstelt te gaan lunchen bij Alma Grão een lokaal Portugees restaurant met een dagmenu,  vandaag een pastei met gestoofde eend en kool... verrukkelijk!

We raken meteen in de diepste gesprekken over wijnbouw en vinificatie,  altijd geweldig.. De wijnmaker zelf ontmoeten.

Eenmaal terug bij de Quinta ontmoet ik ook Adam Lovell een wijnblogger uit Nieuw-Zeeland en al weer een paar jaar werkzaam is in de wijnwereld van Spanje en Portugal.

We gaan de wijngaarden in en Tomás legt uit dat hij nu bezig is om de druiven stokken te veranderen van Guyot naar Cordon

(snoei methode) veel werk..14 hectare en niet gemakkelijk want er staat vaak een koele harde wind vanaf de zee.

Die (koele)wind heeft natuurlijk ook veel positieve effecten op de wijngaard, het houdt schimmels en ziektes buiten de deur en het houdt de elegante zuren in stand van de wijn met de zilte tonen.

 

 

Terug in de wijnmakerij gaan we wijn proeven, vers uit de RVS tank

we beginnen met een witte wijn gemaakt van het druivenras Moscatel uit twee verschillende wijngaarden (cuveés) geoogst in september vorig jaar... zeer aromatisch met aroma's van lychee en roos.

Ennn een rode wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional... 'Het' druivenras van Portugal heel vers dus veel rood fruit en petillant een hoger zuur dus uitermate geschikt om langer te rijpen.

We proeven meer maar uit de fles zoals een witte wijn gemaakt van het druivenras Fernaõ Pires 2016  expressief en zeer gastronomisch met aroma's van verse kokos maar ook ziltig en mineraal.

Ik ben helemaal geen Sauvignon Blanc mens maar hoe het druivenras hier tot uiting komt... fantastisch!!

met aroma's van menthol en groene peper samen met de mooie zuren... Goed gemaakt.

 

Wijn weetje

Portugal telt 11 wijnstreken van noord naar zuid;

-Vinho Verde

-Trás-os-Montes

-Dourovallei

-Tavora-Varosa

-Dão

-Bairrada

-Beira Interior

-Lisboa

-Tejo

-Setúbal

-Algarve

 

In de wijnstreken gelegen langs de kust vind je voornamelijk het druivenras Arinto  waar de bodem voornamelijk bestaat uit klei en kalk

Witte druivenrassen als Fernão Pires en Sauvignon Blanc zie je vaker in de wijnstreken Tejo en Lisboa maar ook het blauwe druivenras Castelão.

 

Het druivenras Tempranillo 2 synoniemen heeft in Portugal namelijk;

'Tinta Roriz' in het noorden en in het zuiden 'Aragonez'

 

Het druivenras Grenache draagt de naam 'Alicante Bouchet'