
Cabernet Sauvignon is een kruising van cabernet franc en sauvignon blanc, een druivenras met een volle smaak en een donkere kleur.
Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn wereldwijd vaak complexer en minder toegankelijk dan haar zusje merlot.
De oorsprong van de het druivenras ligt in de Medoc, Bordeax dat meestal kan goed ouderen, het bevat veel tannines en rijpt vaak in eiken houten vaten, perfecte omstandigheden om hele goede wijn te maken.
Voor alle topwijnen in de Medoc word voornamelijk Cabernet Sauvignon ingezet verder komt het druivenras voor in;
- V.S-Californië: Vooral in Napa Valley en Sonoma
- Chili; Maipo, Colchagua en Aconcagua Valley
- Australië: In Coonawara beroemd om de terra rossa bodem daardoor een elegante en minerale stijl.
-
Argentinië, Zuid-Afrika
- Zuren: Medium-Strak
- Alcohol: Medium-Vol (12-14%)
Typische aroma’s:
- Primair; Cassis, Munt, Parika
- Secundair ; Ceder, Grafiet
- Tertair ; Leer, Sigarenkistje