Monastrell (Mourvèdre) is een van oorsprong een druivenras uit de wijnstreek Catalonië, Spanje waar de druif... heel verwarrend weer Mataro wordt genoemd.

 

De druif heeft een hoger tannine gehalte die de wijn een lange levensduur geeft.

Door hitte waar het druivenras zich prima in thuis voelt bereik je zelden een alcoholpercentage onder de 12% door het rijpen krijgen de wijnen vaak een enorme complexiteit.

Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.

 

In de Rhône, Frankrijk word de druif vaak ingezet als onderdeel van een wijn, in AOC Bandol, Provence worden wijnen geproduceerd die soms tussen de 80 en 95 % Mourvèdre bevatten (minimum 50 % is verplicht) vaak weer geblend met Cinsault en Grenache.

 

  • Tannines: Stroef
  • Zuren: Medium
  • Alcohol: Vol (13-15%)

 

Typische aroma’s:

  • Primair; Zwarte kers, Pruimen, Bosbes, 
  • Secundair ; Mokka, Vanille, Kokos
  • Tertair ;  Tabak, Specerijen, Cacao