Tempranillo een typisch Spaans druivenras met een dikke schil, groeit het best hoog gelegen en kan tegen een warm klimaat, voor de balans tussen zuur en aroma's  is een koeler klimaat nodig maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het 's nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als beste voorbeeld de streek Ribera del Duero, door de grotere hoogte kunnen hier cépagewijnen worden gemaakt.

 

De Tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in blends. De wijnen uit Rioja zijn bijvoorbeeld combinaties van tempranillo met ondersteunende druiven als Garnacha en Cariñena (Mazuelo in Rioja)

 

Om tot volledige te kunnen rijpen heeft de druif een warm klimaat nodig in wijnstreken als;

  • Rioja
  • Ribera del Duero (synoniem Tinto fino of Tinta del País)
  • Penedes (synoniem Ull de llebre =haze-oog)
  • La Mancha (synoniem Cencibel)
  • Portugal (synoniem Aragonez en Tinta roriz)

 

  • ⁠Tannines: Medium-Stroef
  • Zuren: Medium
  • Alcohol: Vol (13-15%)

 

Typische aroma’s:

  • Primair; Zwarte bessen, Kers, Pruim
  • Secundair ; Ceder, Vanille, Kokos
  • Tertair ;  Leer, Aarde, Tabak, Specerijen