De volgende appellations zoals ;

  • Bonnezeaux,
  • Quarts de Chaume 
  • Coteaux de Layon 

staan bekend om hun zoete wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc waarvan de druiven in het najaar zijn aangetast door een goed aardige schimmel met de naam 'Botrytis Cinerea' die houdt van sappige rijpe druiven met een hoog suiker gehalte maar wel met een dunne schil waar het makkelijk doorheen komt.

De edele rotting komt het best tot zijn recht in een klimaat van hete dagen en mist in de ochtend zodat de schimmel het best zijn werk kan doen.

Dit Macroklimaat heerst voornamelijk onder de Loire rivier in de Anjou regio, boven de rivier ligt Savennières AOC hoger en vlakker waar het meer waait dus dan ook geen kans op mist, hier bevinden zich dus uitsluitend droge wijnen van de Chenin Blanc.

 

Nog één typisch druivenras uit de regio de 'Grolleau' die vaak word ingezet voor rosé wijnen uit Anjou regio.