De Savagnin is een wit druivenras en vooral voorkomt in wijnstreek Jura, oost-Frankrijk. Het is een aromatische druif met een uniek profiel, en wordt vaak gebruikt voor verschillende wijnstijlen, maar het meest bekend is:

 

Vin Jaune (“gele wijn”)

Rijpt onder een sluier van gist (zoals sherry), in niet volledig gevulde vaten

Oxidatieve stijl, nootachtig, krachtig en zeer lang houdbaar

Moet minstens 6 jaar rijpen

Wordt vaak gebotteld in een karakteristieke fles van 620 ml, genaamd “clavelin”

Savagnin ouillé

“Ouillé” betekent dat het vat wordt bijgevuld om oxidatie te vermijden

Frissere, fruitigere stijl (lijkt wat meer op andere droge witte wijnen)

 

  • Zuren: Strak
  • Alcohol: Medium-Vol (12-14%)

 

Typische aroma’s Vin Jeaune:

  • Primair; Gele appel, Citroen, Bloemen
  • Secundair ; 
  • Tertair ;  Curry, Hazelnoot