De Savagnin is een wit druivenras en vooral voorkomt in wijnstreek Jura, oost-Frankrijk. Het is een aromatische druif met een uniek profiel, en wordt vaak gebruikt voor verschillende wijnstijlen, maar het meest bekend is:
Vin Jaune (“gele wijn”)
• Rijpt onder een sluier van gist (zoals sherry), in niet volledig gevulde vaten
• Oxidatieve stijl, nootachtig, krachtig en zeer lang houdbaar
• Moet minstens 6 jaar rijpen
• Wordt vaak gebotteld in een karakteristieke fles van 620 ml, genaamd “clavelin”
Savagnin ouillé
• “Ouillé” betekent dat het vat wordt bijgevuld om oxidatie te vermijden
• Frissere, fruitigere stijl (lijkt wat meer op andere droge witte wijnen)
- Zuren: Strak
- Alcohol: Medium-Vol (12-14%)
Typische aroma’s Vin Jeaune:
- Primair; Gele appel, Citroen, Bloemen
- Secundair ;
- Tertair ; Curry, Hazelnoot