Kamptal
Druivenrassen
Gruner Veltliner, Riesling
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Löss en Grind
Kamptal een wijnstreek met 4200 hectare aan wijngaarden gelegen in het wijngebied Neder-Oostenrijk (Niederösterreich), noord-oost Oostenrijk, één van de meest gerenommeerde wijnstreken van het land.
Kamptal is vernoemd naar rivier de Kamp, die door de regio stroomt. Het gebied wordt gekenmerkt door heuvelachtig landschap, op de hellingen bevinden zich de wijngaarden.
Zoals veel Oostenrijkse wijnstreken heeft Kamptal het DAC-systeem (Districtus Austriae Controllatus) aangenomen, een classificatiesysteem gericht op het behoud en definiëren van de typische wijnstijlen van wijnstreken, het is opgericht in het jaar 2002 met als doel de continuïteit en de kwaliteit te beschermen zoals voorgeschreven druivenrassen, herkomstbenaming en minimale of maximale alcohol percentage in de wijn maar ook de smaakstijl, alle wijnen worden gecontroleerd door een speciale proefcommissie.
In Kamptal richt de DAC-aanduiding zich op de witte druivenrassen Grüner Veltliner en Riesling die aangeplant staan op bodemsoorten als löss en grind en tevens de belangrijkste druivenrassen zijn in de wijnstreek, er worden ook rode wijnen geproduceerd voornamelijk van de druiven Zweigelt en Pinot Noir maar die vallen niet binnen de DAC.
We bevinden ons in een koel tot gematigd continentaal klimaat met lange warme nazomers, de nachten zijn koel en dat verklaard de medium+ zuren in bijvoorbeeld een druivenras als grüner veltliner, samen met de matigende invloed van de Kamp-rivier, rijpen de druiven langzaam.
Een bijzonder familiehuis met een lange traditie, gevestigd in de gemeente Langenlois in het district Kamptal. Alwin Jurtschitsch (dagelijkse leiding) en zijn vrouw Stefanie (wijnmaakster) leggen zich toe tot het maken van de best denkbare wijn. Sinds ze de leiding verkregen hebben ze het wijngaardareaal doen krimpen; de beste gaarden werden zodoende behouden (of uitgebreid), terwijl de mindere percelen werden afgesloten. Ook in de kelder wordt met veel kunde en precisie gewerkt. Resultaat: niet mis te verstane kwaliteitswijnen, die de afgelopen jaren steevast top posities innemen in de lijstjes van het beste Oostenrijkse wit.
De grüner veltliner is hier in de meeste gevallen op iets vruchtbaardere grond aangeplant, op plekken die ook het water iets gemakkelijker vasthouden. Dat geeft de wijnen wat extra body, zonder ten koste te gaan van de elegantie. Alle wijnen van Jurtschitsch zijn zeer precies, zonder ruis, perfect gebalanceerd en geven fantastisch druif en terroir weer.
grüner veltliner
De signatuurwijn van Oostenrijk met (35.000 hectare)
30% van alle wijnbouw bestaat uit dit druivenras. daarnaast vind je deze wijn ook in andere delen van Oost-Europa, zoals;
- Hongarije, rond de 4.000 hectare aan wijngaarden
- Slowakije, rond de 2.000 hectare aan wijngaarden
- Tsjechië, rond de 2.000 hectare aan wijngaarden
Grüner Veltliner wordt in verschillende Oostenrijkse wijnregio’s verbouwd, allereerst Weinviertel. In dit gebied is het ras voor ongeveer vijftig procent aangeplant. Het Weinviertel is de grootste wijnstreek van Oostenrijk en ligt in het noordoosten van het land, de wijnen zijn vaak licht en fris met tonen van citrus.
Het lange rijpen en de late oogst levert krachtigere versies van de Oostenrijkse witte wijn op, vaak afkomstig uit de wijnstreken Wachau, Kamptal en Kremstal gelegen langs rivier de Donau, de steile hellingen (meer zon) en de mineraliteit van de bodem zorgen voor volle en complexe wijnen.
Grüner veltliner groeit namelijk het best op löss bodem, in Nederland ook wel bekend als Limburgse klei.
Een druivenras met hoge zuren en vaak aroma's van groene peper en gele appel.
De Gruner Veltliner is geen druif die je tegenkomt in een mengwijn uitermate geschikt dus om een 100% cepage wijn van te maken.