Kamptal
Druivenrassen
Gruner Veltliner, Riesling
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Löss en Grind
September 2023
Kamptal een wijnstreek met 4200 hectare aan wijngaarden gelegen in het wijngebied Neder-Oostenrijk (Niederösterreich), noord-oost Oostenrijk, één van de meest gerenommeerde wijnstreken van het land.
Kamptal is vernoemd naar rivier de Kamp, die door de regio stroomt. Het gebied wordt gekenmerkt door heuvelachtig landschap, op de hellingen bevinden zich de wijngaarden.
Zoals veel Oostenrijkse wijnstreken heeft Kamptal het DAC-systeem (Districtus Austriae Controllatus) aangenomen, een classificatiesysteem gericht op het behoud en definiëren van de typische wijnstijlen van wijnstreken, het is opgericht in het jaar 2002 met als doel de continuïteit en de kwaliteit te beschermen zoals voorgeschreven druivenrassen, herkomstbenaming en minimale of maximale alcohol percentage in de wijn maar ook de smaakstijl, alle wijnen worden gecontroleerd door een speciale proefcommissie.
In Kamptal richt de DAC-aanduiding zich op de witte druivenrassen Grüner Veltliner en Riesling die aangeplant staan op bodemsoorten als löss en grind en tevens de belangrijkste druivenrassen zijn in de wijnstreek, er worden ook rode wijnen geproduceerd voornamelijk van de druiven Zweigelt en Pinot Noir maar die vallen niet binnen de DAC.
We bevinden ons in een koel tot gematigd continentaal klimaat met lange warme nazomers, de nachten zijn koel en dat verklaard de medium+ zuren in bijvoorbeeld een druivenras als grüner veltliner, samen met de matigende invloed van de Kamp-rivier, rijpen de druiven langzaam.
jurschitsch
Op naar Langenlois waar ik het wijnhuis jurschitsch ga bezoeken.
Het uit de 16e eeuw gevestigde familie wijnhuis ligt in de wijnstreek Kamptal.
Er is veel leven in het dorp want het is oogstseizoen dus de tractoren met druiventrossen in hun achterbak rijden op en aan.
Veel van de wijnhuizen liggen verspreid in de oude dorpskern.
Alwin en Stefanie Jurtschitsch staan aan het roer en sinds hun de leiding hebben doen zij aan kleinere opbrengsten van druiven in combinatie met veel passie en kunde in de wijnmakerij zorgt dit voor niet mis te verstane topwijnen, die hoog in de lijstjes staan van het beste Oostenrijkse wit.
Ik krijg een rondleiding van Max door de 15 meter diepe kelders waar veel soorten wijnen worden gemaakt zoals mousserend, orange, rood en natuurlijk wit voor zo'n 85% de vinificatie technieken zijn uiteenlopend en er wordt gebruik gemaakt van nieuw en ouder hout, amfora's en inox.
Op de romantische oude binnenplaats van het wijnhuis mag ik wijnen proeven en ervaren van het druivenras grüner veltliner en allemaal van verschillende single vineyards (Ried) en cuvées maar ook met hun eigen vinificatie techniek.
Ik proef gemiddeld 20 wijnen waarvan hier mijn favorieten;
-Brut rosé gemaakt van gruner veltliner, sankt laurent en pinot noir de wijn ondergaat een 2e gisting op de fles en dit duurt maar liefst 16-18 maanden
prachtig rood fruit en aardse tonen.
*Er word tevens een Brut nature geproduceerd van 100% Grüner veltliner met een lie rijping van 3 jaar.
-Ried Loiserberg 2021 gruner veltliner op zijn best! de wijngaarden liggen op 400 meter hoogte en de druivenstokken staan aangeplant op een bodem van löss
dit terroir proef en ervaar je duidelijk terug in het glas.
-Ried Heiligenstein 2019 riesling van 60 jaar oude wijnstokken (reben) met een hoge intensiteit aan aroma's en smaken en een hoge complexiteit de afdronk duurt trouwens ook wel een poosje.
grüner veltliner
De signatuurwijn van Oostenrijk met (35.000 hectare)
30% van alle wijnbouw bestaat uit dit druivenras. daarnaast vind je deze wijn ook in andere delen van Oost-Europa, zoals;
- Hongarije, rond de 4.000 hectare aan wijngaarden
- Slowakije, rond de 2.000 hectare aan wijngaarden
- Tsjechië, rond de 2.000 hectare aan wijngaarden
Grüner Veltliner wordt in verschillende Oostenrijkse wijnregio’s verbouwd, allereerst Weinviertel. In dit gebied is het ras voor ongeveer vijftig procent aangeplant. Het Weinviertel is de grootste wijnstreek van Oostenrijk en ligt in het noordoosten van het land, de wijnen zijn vaak licht en fris met tonen van citrus.
Het lange rijpen en de late oogst levert krachtigere versies van de Oostenrijkse witte wijn op, vaak afkomstig uit de wijnstreken Wachau, Kamptal en Kremstal gelegen langs rivier de Donau, de steile hellingen (meer zon) en de mineraliteit van de bodem zorgen voor volle en complexe wijnen.
Grüner veltliner groeit namelijk het best op löss bodem, in Nederland ook wel bekend als Limburgse klei.
Een druivenras met hoge zuren en vaak aroma's van groene peper en gele appel.
De Gruner Veltliner is geen druif die je tegenkomt in een mengwijn uitermate geschikt dus om een 100% cepage wijn van te maken.