Campagnia

November 2022


Voordat ik de trein pak vanaf de stad Napels naar Vesuvio, Campanië geniet ik eerst van een heerlijke espresso en een sfogliatelle(een krokant broodje gevuld met zoete ricotta)

Eenmaal aangekomen wandel ik in 30 minuten naar het wijnhuis cantina del Vesuvio  waar ik zeer gastvrij word ontvangen door de eigenaar Serafino met een koel glas Capafresca rosé exta dry een mousserende wijn gemaakt volgens 2e vergisting op de fles.
Ik krijg een rondleiding over de wijngaarden rondom de Vesuvius.
Een vulkaan met een hoogte van 1281 meter.
Door de uitbarsting van 1944 bestaan er geen oudere wijnstokken dan dit jaar maar Serafino laat mij wel 70 jaar oude druivenstokken zien van het druivenras Falanghina en mag hier later ook de wijn van proeven.

Waar kan ik lekker eten?
Bij het wijnhuis zelf cantina del Vesuvio.
Ik krijg mooie uitleg over hun manier van wijn maken in de wijnmakerij en vervolgens een proeverette met uitgebreide lunch op het dak van het wijnhuis.
Het is 25 graden dus ik klaag niet...(uitzonderlijk voor het jaar)
Ik krijg een topwijn te proeven Falanghina Lacryma Cristi deels gelagerd op eikenhouten vaten en toch een mooi zuur ondanks de vrij zuidelijke ligging van de wijnstreek.
Een plateau met diverse lekkernijen uit de streek zelf waaronder Casatiello (gevuld brood met uitgebakken stukjes pancetta)
Verder krijg ik nog wijnen te proeven van inheemse druivenrassen zoals Piedrirosso en Caprettone heel verrassend.

Eenmaal terug in Napels eet ik de beste ham met burrata bij la Parthenope maar ook de Pizza Fritta.