Niet ieder land heeft een signatuur wijn, Zuid-Afrika wél: de Pinotage, een typisch Zuid-Afrikaans blauw druivenras dat in het jaar 1925 is geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrika,  Stellenbosch door een kruising van de druivenrassen Pinot Noir en Cinsault.

In 1961 kwam voor het eerst de naam pinotage op het wijnetiket te staan en in de jaren 90 werd de wijn een wereldwijd succes.

 

De druif is vaak vroeg rijp en geeft een hoog rendement en is  immuun voor allerlei ziektes in de wijngaard, de beste wijn komen vaak van oude wijnstokken.

Belangrijk is dat de druiven op het goede moment geoogst worden want goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. de wijn heeft vaak typerende aroma's van banaan, rood fruit munt en eucalyptus.

Slechte pinotage druiven geven aroma's van rubber, spiritus en veel bitterheid in de smaak.

Pinotage heeft vaak strenge tannine's door de juiste vinificatie 
en opvoeding op eiken houten vaten word de wijn zachter in structuur.

 

  • Tannines: Medium
  • Zuren: Medium
  • Alcohol: Medium-Vol (12-14%)

 

Typische aroma’s:

  • Primair; Pruim, Kers, Framboos, Zwarte Peper
  • Secundair ; 
  • Tertair ;  Nootmuskaat, Koffie, Chocolade, Mokka, Tabak, Teer, Leer