
Riesling
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koud weer en past zich perfect aan aan zijn terroir.
Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteen bodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten, rode leisteen geeft kruidigheid en rood fruit.
Een kenmerk voor zowel droge en zoete rieslings is altijd de hoge zuurgraad.
Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor de frisheid en terroir i de wijn bewaard blijft.
Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Naast Chardonnay en Sauvignon blanc is Riesling een van de meeste bekende witte druivenrassen
De meesten kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel.
De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert en in Oostenrijk vind je op en top rieslings.
Riesling waarschijnlijk een afstammeling van de het druivenras Traminer, het meest aangeplant in Duitsland waar de druif ook wel “De Koningin van de druiven” word genoemd.
Riesling is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur en vaak herkenbaar door de kleine spikkeltjes op de schil.
De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen maar bekend is geworden door de zoete wijnen die dit druivenras voort kan brengen.
De Rieslingdruif kan wijnen van zeer hoge kwaliteit voortbrengen die lang kunnen ouderen.
De druivenstokken voor deze hoge kwaliteitswijnen staan dan vaak tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren Riesling wijnen uit de wijnstreken Moezel en Rheingau vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux streek, Frankrijk.
- Zuren: Strak
- Alcohol: Licht-Medium (8-12,5%)
Typische aroma’s:
- Primair; Citroen, Limoen, Perzik, Natte steen en Vuursteen, Bloemen
- Secundair ; Mokka, Vanille, Kokos
- Tertair ; Honing, Petrol