Chardonnay

 

Een neutraal druivenras met een opmerkelijk aanpassingsvermogen voor wat klimaat en bodem betreft, vroeg rijpend, tegen kou kan maar ook warmere temperaturen. Behalve voor stille wijn wordt de druif ook vaak ingezet voor mousserende wijnen zoals Champagne.

 

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op eikenhout  door de 'houtopvoeding' krijg je onder andere vanilletonen in de smaak. 

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groene-appel smaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur wat zorgt voor roomboter aroma's.

 

De oudst bekende vermeldingen van deze druif komen uit Bourgogne Volgens een ondertussen achterhaalde legende zouden kruisvaarders de plant meegebracht hebben uit het Oosten. De naam verwijst naar de plaats Chardonnay vlakbij de stad Mâcon in het zuiden van de Bourgogne

Chardonnay wijnen uit deze streek van Frankrijk zijn beroemd, niet dat elke Chardonnay van deze druif tot de beste gerekend kan worden, maar wel ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de chardonnay druif heeft voortgebracht verder komt het druivenras voor in;

  • Champagne: Eén van de drie hoofdsoorten en vaak in Blanc de Blancs
  • V.S: Oregon: Frissere, Bourgogne-achtige stijl en

    Californië:  vaak boterachtig 

  • Australië: Met name koelere regio’s zoals Yarra Valley en Margaret River.
  • Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland

 

  • Zuren: Medium-Strak
  • Alcohol: Medium-Vol (12-14%)

 

Typische aroma’s:

  • Primair; Gele appel, Citroen, Perzik, Ananas
  • Secundair ; Evt Boter, Vanille, Toast, 
  • Tertair ;  Hazelnoot