Ahr


Druivenrassen

Spätburgunder, Frühburgunder

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Schieffer (Schilferrig Leisteen)

De wijnstreek Ahr is één van de 13 Duitse wijngebieden en vernoemd naar de gelijknamige rivier Ahr.

Het gebied bezit 545 hectare aan wijngaarden en is daarbij één van de kleinste Duitse wijngebieden. 

Op de steile hellingen langs de rivier staan voornamelijk  blauwe druivenrassen aangeplant. Het gebied leent zich namelijk vooral voor rode wijn.

De druif bij uitstek in de Ahr is de spätburgunder ook wel bekend als pinot noir met  70% van de aanplant is het blauwe druivenras hier de absolute nummer 1 

Pinot noir is lang geleden vanuit de Franse wijnstreek Bourgogne naar het Ahr dal gebracht.

Over frühburgunder, een eerder rijpende variant van spätburgunder, wordt gezegd dat het druivenras mogelijk in het Ahrdal ontstaan is. Spätburgunder werd vroeger namelijk maar net rijp in de Ahr, dus het bestaan van een vroeger rijpende variant is weer een hele uitkomst.

Het Ahrdal heeft een gematigd macro klimaat met name op de steile zuidhellingen wat resulteert in meer suiker in de druif 

De bodem van het Ahrdal bestaat uit Schieffer een schilferrig leisteen.

Overige blauwe druivenrassen die voorkomen zijn;

- Portugieser,

- Dornfelder

en witte rassen zoals;Riesling en Müller-Thurgau.

 

Weingut Deutzerhof,  één van de topproducenten van Duitsland op het gebied van Spätburgunder. 

Deutzerhof in de Duitse wijnregio Ahr is het meest noordelijke wijngebied in Duitsland. Na het overlijden van Wolfgang Hehle brengt wijnbouwer Hans-Jorg het domein dieper de 21ste eeuw in. Binnen zijn visie, zeg gerust filosofie, gebeurt het allerbelangrijkste werk in de wijngaard. En het is de natuur, zo klinkt het, die elke volgende bewerking dicteert. Alleen door de natuur te volgen, krijg je fruit van optimale kwaliteit en moet je bij de vinificatie zelf minder bijsturen.

De hellingen van de vallei van de Ahr, een zijrivier van de Rijn, zijn steil. Met tussen het hogere en lagere deel van de wijngaard een hoogteverschil van wel 150 meter.

Ondanks de noordelijke ligging kunnen de druiven hier rijpen dankzij de extra zonintensiteit op de helling.

 Op de hogere hellingen, verder van de Rijn af, teelt Hans-Jorg Riesling. Met meer leisteen in de grond, smaakt de elegante en frisse witte wijn extra mineraal en fruitig. Op de lagere hellingen, dichter bij de rivier, bevat de grond ook klei en basalt. Ideaal voor een krachtigere en vollere Chardonnay-wijn. Bij Deutzerhof vinifiëren ze de druiven van hogere en lagere valleien apart, of in blends voor een aantrekkelijke combinatie van mineraliteit, elegantie en kracht.

Voor de fermentatie van de ontsteelde druiven met natuurlijke gist gebruikt ‘der Winzer’ zowel tanks in roestvrij staal als houten foeders. In de metalen tanks maakt hij de fruitige wijn, in de houten vaten ontwikkelt de wijn zich iets krachtiger en complexer door het zuurstof- en houtcontact.

Hij laat de fermentatie zo’n 10 tot 12 dagen duren, en gunt de wijn dan nog twee dagen extra rust zodat alle schillen en pitjes naar de bodem van de tank of foeder zakken. Rond die tijd begint ook de malolactische gisting – de omzetting van appelzuren in milder melkzuur.

Na het persen en de rust gaat de wijn de kelder in. De topkwaliteit belandt voor verdere opvoeding in nieuwe eiken vaten voor extra structuur.

 Hans-Jorg betrekt voor de wijnen van Deutzerhof tonnen of vaten van twee verschillende kuipers uit de Franse Bourgognestreek. De vaten van de ene zorgen voor een elegantere opvoeding; die van de andere voor extra kracht in de wijn. Zegt Hans-Jorg: ‘Dankzij de verschillende werking van de vaten, kan ik verschillen in de bodemgesteldheid van de wijngaard beter benadrukken in de wijnstijl. En via de (aangepaste) opvoeding van onze rode wijn in eiken vaten (voor 70 % Spätburgunder of Pinot Noir), stemmen we die beter af op de modernere smaak van de markt.

Elke periode van het jaar heeft zo zijn eigen moeilijkheden. Je komt almaar dichter bij de finale stijl en kwaliteit van de wijn, maar bij een verkeerde beslissing kan alles al vroeg in het gedrang komen. De remedie? Aandachtig zijn voor alles wat er gebeurt, ook al lijkt het bijkomstig. Argusogen dus. Andere uitdagingen? Het vele handwerk! Elke hectare is goed voor bijna 1.000 uren werk per jaar. In vlakkere streken volstaan meestal 200 uren per hectare. Manueel oogsten staat garant voor een hogere kwaliteit, maar heeft uiteraard ook z’n prijskaartje. De aandacht voor elke stok en elke tros druiven proef je terug in het glas.