Ahr

April 2022

Ik neem de trein naar Badneuenahr het centrum van de wijnstreek Ahr.

Bad Neuenahr  is een klein stadje in het Ahrdal middenin de de prachtige natuur en omgeven door wijngaarden op de hellingen van de bergen, ondanks dat de Ahr streek zwaar getroffen is door de overstromingen van Juli 2021 ben ik toch benieuwd hoe het er voor staat,

de schade is nog duidelijk herkenbaar... verwoeste straten en gebouwen het is nog duidelijk een rampgebied maar er word hard gewerkt om de boel weer op de rit te krijgen.
Veel van de wijngaarden liggen hoog  dus veel van de oude wijnstokken zijn gespaard gebleven.

De Ahr is bezit ongeveer 5oo hectare aan wijngaarden en is daarbij één van de kleinste Duitse wijngebieden. 

Het gebied leent zich vooral voor rode wijn.

Voor alle topwijnen uit de wijnstreek Ahr word hard gewerkt, tijdens de oogst moet er hoog geklommen worden op de meest extreme steile hellingen en al dat handwerk... tjaa dat proef je terug in het glas.

Het Ahrdal heeft een gematigd microklimaat met name op de steile zuidhellingen wat resulteert in meer suiker in de druif dus meer alcohol. De bodem van het Ahrdal bestaat voornamelijk uit leisteen en vulkanisch gesteente.

 

Wijn Weetje;
De druif bij uitstek in de Ahr is de spätburgunder ook wel bekend als pinot noir.

Met  70% van de aanplant is het blauwe druivenras hier de absolute nummer 1 

Pinot noir is lang geleden vanuit de Franse wijnstreek Bourgogne naar het Ahr dal gebracht.

Over frühburgunder, een eerder rijpende variant van spätburgunder, wordt gezegd dat het druivenras mogelijk in het Ahrdal ontstaan is. Spätburgunder werd vroeger namelijk maar net rijp in de Ahr, dus het bestaan van een vroeger rijpende variant is weer een hele uitkomst.