Provence


Druivenras

Mourvédre

Klimaat

Maritiem-Gematigd-Warm

Bodem

Klei en Kalk

Bandol

bezit in totaal 1.560 ha aan wijngaarden op een bodem van klei en kalk. Er wordt al 25 eeuwen wijn geproduceerd. Bandol bezit een AOC sinds het jaar 1941, er gelden zeer strenge productievoorwaarden zoals er alleen met de hand mag worden geoogst. Er worden enkel stille wijnen geproduceerd zoals;

Rood

Voor de wijnstokken geldt een minimale leeftijd van 7 jaar, wijnen moeten minimaal 18 maanden rijpen in eiken houten vaten.

Druivenrassen die worden ingezet voor rode Bandol wijnen zijn o.a; 

  • mourvèdre
  • cinsault
  • grenache

waarbij het aandeel tussen de 50 en 95% moet zijn, de wijn mag maximaal 10% bestaan uit;

  • carignan 
  • syrah

Het hogere aandeel mouvèdre geeft deze wijnen een specifieke structuur.

Rosé 

Er geldt een minimum leeftijd van de wijnstokken van 3 jaar. 

Druivenrassen die worden ingezet voor rosé Bandol wijnen zijn o.a; 

  • mourvèdre
  • cinsault
  • grenache

waarbij het aandeel tussen de 50 en 95% moet zijn, de wijn mag maximaal 10% bestaan uit;

  • carignan 
  • syrah
  • bourboulenc
  • clairette
  • ugni blanc

 Wit

 Druivenrassen die worden ingezet voor witte Bandol wijnen zijn o.a; 

  • bourboulenc
  • uni blanc
  • clairette

waarbij het aandeel tussen de 50 en 95% moet zijn, de wijn mag maximaal 10% bestaan uit;

  • marsanne,
  • sauvignon blanc
  • semillon 
  • vermentino.

Er heerst uniek micro klimaat, ondanks de Provençaalse hitte is er altijd een briesje van zee maar ook de mistral vanuit de bergen.

Château de Pibarnon met de wijngaarden liggen op 350 meter hoogte met een fantastisch uitzicht bier ben je omringd met een amfitheater van bergketens en terrassen vol gepland met mourvèdre druivenstokken met uitzicht op zee.

Ik word ontvangen door de wijnmaker Eric de Saint Victor en krijg een rondleiding door het château dat één en al geschiedenis uitademd.

De ouders van Eric kochten in het jaar 1975 het Château en sindsdien word er topwijn geproduceerd van voornamelijk Mourvèdre druiven die wonen op een arme bodem van kalksteen daardoor hebben we een lager rendement maar meer concentratie in het sap van de druiven.

De wijnen van het chateau rijpen vooral  op oude franse eiken vaten en amphora kruiken wat uiteindelijk zorgt voor complexe aroma's in de wijn.

 

Cassis

een klein kustplaatsje en appellatie in de Provence, zuid-oost Frankrijk waar voornamelijk rosé en witte wijn word geproduceerd.

De regio beslaat slechts 200 hectare aan wijngaarden.

Cassis was één van de eerste drie plaatsen die in 1936 het Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) keurmerk heeft ontvangen, met als belangrijkste regel dat de wijn in een bepaalde regio geproduceerd moet worden.

De bodem van kalksteen rondom Cassis is uitermate geschikt voor wijn, de wijngaarden zijn beschermd tegen de krachtige Mistral wind door de hoge, nabijgelegen rotsen dat samen met flink wat zon.

Voor de witte wijnen word vaak het druivenras Bourboulenc maar ook Clairette en Marsanne.

Voor de rode en rosé wijnen ; Mourvèdre, Carignan ,Cinsault en Grenache.

Vooral de witte wijnen worden gewaardeerd vanwege hun lage zuur en aroma’s van garrigue wat weer goed samengaat met het lokale gerecht Bouillabaisse.

"Garrigue" is een term dat wordt gebruikt om de droge, grasachtige landschappen op kalkbodems aan te duiden,