Txakolina

 

 

Augustus 2023

Bilbao de hoofdstad van het Spaanse Baskenland ooit een grauwe industriestad nu een hippe plek met top restaurants en natuurlijk het Guggenheim museum voor de liefhebbers van de moderne kunst.

Ik pak de trein richting buurstad San Sebastian met als bestemming Zarautz een dorpje middenin de wijnstreek Txakolina D.O

Waar een relaxed sfeertje hangt en word gesurft.

De Txakolina of Txakoli is een frisse witte wijn uit Baskenland dat verder in Spanje 'Chacoli' wordt genoemd. 

Doordat het wijnbouwgebied zo klein is en de plaatselijke populariteit van de wijn toeneemt, blijft er weinig over om te exporteren naar het buitenland.

 

Er worden twee druivensoorten gebruikt voor de productie van Chacoli; Hondarrabi Zuri, een witte druif (95%) en Hondarrabi Beltza, een blauwe druif (5%) op een bodem die voornamelijk bestaat uit klei en zand.

De wijnstokken staan vaak op steile hellingen aangeplant.

 

Er heerst een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen, grote hoeveelheden regen en een redelijke hoeveelheid zonlicht. Een lokaal gezegde beschrijft het zomerweer als: vijf dagen helder, vijf dagen bewolkt.

Enn merkte ik want mijn trip begon in Bilbao met 18 graden en miezer en nu is het 40 graden.

De wijngaarden liggen zo dicht bij de kust dat ze geen last hebben van vorst en extreme zomerzon.

 

Ik bezoek de wijnmaker "Gorka Izagirre" die in 2005 is begonnen met wijn maken inmiddels staan er 40 ha aangeplant met 3 Hondarribi varianten de zuri, beltza en zerattia.

Ik proef onder andere de Txacoli Blanco 2022 gemaakt van

50% hondarribi zuri

50% hondarribi zerattia

En in de aroma's groene kruiden, citrus en appel...lekker verfrissend.

 

De meeste Chacoli is wit met een alcoholpercentage van 10,5%. Een typische Chacoli is licht, fris en met een lange afdronk.

Na de oogst en het persen van de druiven wordt de most in roestvrijstalen tanks vergist en de rijping.

 

In de avond breng ik een bezoekje aan El Pintxito, Bilbao

een familie bedrijf sinds 1968 gelegen aan Alameda de Gregorio de la Revilla, Bilbao.

Een gezellige straat met diverse barren en restaurants in het oude centrum van de stad

En elke dag druk met name lokale bevolking die even tussendoor een glaasje wijn doen met een paar Pintxos (op zijn Spaans Pinchos) die als gewoonlijk op de bar staan ten toon gesteld.

Pintxos zijn een begrip in de gastronomische cultuur.

Er is genoeg keus met 7 open witte en rode wijnen uit de regio per glas voor zo'n gemiddeld 2,- euro

 

Wist je dat?

Pintxo komt van het werkwoord “pinchar” het betekent letterlijk “prikken”