Txakolina

Bekend om; Pintxos


Druivenrassen

Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Beltza

Klimaat

Maritiem-Koel/Gematigd

Bodem

Kiezels en Klei

Txakoli

 

oftewel Chacolí (in het Spaans) is een wijnstreek binnen het Baskenland gelegen in het noorden van Spanje en bekend om de frisse en lichte wijnen vaak met een laag alcoholpercentage (tussen de 9,5–11,5%), en een hoge zuurgraad. De wijn wordt meestal wit geproduceerd, al bestaan er ook rosé- en rode varianten.

Er worden drie druivenrassen gebruikt voor de productie van Chacoli;

  • Hondarrabi Zuri, een witte druif (95%)
  • hondarribi zerattia, een witte druif (1%)
  • Hondarrabi Beltza, een blauwe druif (4%)

Voornamelijk aangeplant op een bodem die bestaat uit kiezels en klei, vaak op steile hellingen op een gemiddelde hoogte van 150 meter, dicht bij de kust zodat de druivenstokken geen last hebben van vorst en extreme zomerzon.

Er heerst een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen, grote hoeveelheden regen en een redelijke hoeveelheid zonlicht. Een lokaal gezegde beschrijft het zomerweer als: vijf dagen helder, vijf dagen bewolkt.

Er zijn drie officieel erkende DO (Denominación de Origen) gebieden:

  • Getariako Txakolina (DO Getaria)
    • Meest bekend en traditioneel
    • Druif: Hondarrabi Zuri (wit), Hondarrabi Beltza (rood)
    • Kenmerk: licht bruisend, ziltige tonen door nabijheid van de zee
  • Bizkaiko Txakolina (DO Bizkaia) 
    • Iets rijkere en vollere stijl dan Getaria
    • Ook gebruik van andere druivenrassen, maar Hondarrabi blijft dominant
  • Arabako Txakolina (DO Álava)
    • Meer landinwaarts, dus wat minder maritieme invloed
    • Kleinschaliger, met een moderner en verfijnder profiel

Gorka Izagirre

 

Opgericht in het jaar 2005 met als doel de unieke Baskische druivenrassen en smaken te behouden en te promoten met als doel het nastreven van kwaliteit maar ook traditie.
De wijngaarden strekken zich uit over de schilderachtige heuvels van de regio met vandaag de dag 42 ha aan aanplant vaak op steile hellingen van 40 graden.
Inheemse druivenrassen zoals Hondarrabi Zuri spelen een grote rol bij de Bodega die in zeer kleine trossen groeien en gemiddeld slechts 80 tot 100 gram wegen.

Deze druivenrassen zijn zeldzaam en zeer geconcentreerd. De familie is de grootste producent en bezit met 22 hectare de grootste plantage van Hondarrabi Zerratia en Beltza ter wereld.
De druiven rijpen in een uniek terroir en er wordt gebruik gemaakt van nieuwe wijnmaak technologieën in combinatie met traditionele methoden wat resulteert in zeer complexe wijnen.