Silvaner versus Sylvaner

 

Vroeger was de silvaner het werkpaard onder de Duitse druiven, een oud druivenras, wat niet vaak meer word aangeplant omdat de druif bijna geen smaak heeft van zichzelf, maar wel veel terroir te proeven is. Deze aardsheid als eigenschap van smaak is voor wijnmakers niet altijd aantrekkelijk.

Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een "y" 

Silvaner staat vandaag de dag het meeste aangeplant in Duitsland, met name in Rheinhessen en Franken, en in de Alsace, Frankrijk. Ondanks de rijke geschiedenis van de druif in Oostenrijk, staan er bijna geen ranken meer van de silvaner in dit land.

In de volgende landen staat de silvaner aangeplant;

  • Duitsland (Grüner Silvaner): 5.000 hectare
  • Frankrijk, Alsace (Sylvaner): 1.382 hectare
  • Zwitserland (Johannisberger/Sylvaner): 241 hectare
  • Slowakije: 208 hectare
  • Kroatië (Silvanai Zeleni): 139 hectare
  • Tsjechië (Sylvánské Zelené): 122 hectare 
  • Italië, Alto Adige: 113 hectare
  • Oekraïne: 70 hectare

Silvaner wijnen zijn vaak droog en zacht aards, het zijn over het algemeen geen bewaar wijnen.

 

  • Zuren: Medium-Strak
  • Alcohol: Medium (11-13%)

 

Typische aroma’s:

  • Primair; Citroen, Groene Appel, Peer, Dille, Witte Bloemen, Natte Steen
  • Secundair ; 
  • Tertair ;  Aarde