Noord-Rhone


Druivenrassen

Viognier, Syrah

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Graniet

 

Noord- Rhône

 

De wijngaarden van de noord Côtes du Rhône liggen tussen de steden Vienne en Valence en bevinden zich voornamelijk op de hellingen aan de rechteroever van de Rhône.

Dit zijn de de acht Crus, van noord naar zuid;

  • Côte-Rôtie
  • Condrieu
  • Château Grillet
  • Saint-Joseph
  • Crozes-Hermitage
  • Hermitage
  • Cornas
  • Saint-Péray

De syrah-druif vormt de basis voor alle rode noord Rhône wijnen en mag eventueel worden geassembleerd met maximaal 15 % van de voorgeschreven witte druivenrassen zoals;

  • Côte-Rôtie
  • Saint-Joseph
  • Crozes-Hermitage
  • Cornas
  • Hermitage

De volgende witte wijnen uit zijn altijd gemaakt van het druivenras marsanne en/of roussane.

  • Saint-Joseph
  • Crozes-Hermitage
  • Hermitage
  • Saint-Péray 

Condrieu en Château Grillet zijn wijnen gemaakt van 100% viognier.


Cornas

De wijngaarden  dateren uit de de Romeinse tijd en in de 10e eeuw werd voor het eerst over dit wijngebied geschreven, sinds het jaar 1938 heeft Cornas een AOC status. 

Het totale gebied bevindt zich op een hoogte  tussen de 125 m en 400 meter en worden omringd door heuvels, een soort amfitheater, die de 125 h.a aan wijngaarden beschermen tegen de krachtige mistral wind en grote temperatuurverschillen, in het Noordelijk Rhône gebied heerst een continentaal gematigd-warm klimaat.

Volgens de AOC mag er alleen rode wijn geproduceerd worden van 100% syrah, de druivenstokken staan aangeplant op een bodem van voornamelijk graniet, een arme bodem dat resulteert in een wijn met een hogere zuurtegraad, gneiss komt ook voor, een combinatie van graniet en zandsteen.

Cornas kun je vaak typeren als een zeer donkere rode, bijna zwarte wijn, één van de meest robuuste van Frankrijk, die uitstekend kunnen ouderen, door de taninnes vaak pas na 5 tot 15 jaar op dronk..

Gelegen aan de rive droite (linker-oever) van de Rhône rivier waar ik de wijnmaker Lionel ontmoet die mij meeneemt door de steile wijngaarden.

Domaine Alain Voge bezit wijngaarden in AOC Cornas, Saint-Peray & 1 hectare in Saint-Joseph.
Het druivenras Marsanne speelt de hoofdrol in de Vin Blancs uit het  nabijgelegen AOC Saint-Peray en de Syrah uitsluitend voor de rouges in AOC Cornas.

Het familiebedrijf is opgericht in 1905 en groot gemaakt door Alain. Als vierde generatie wijnmaker maakte hij de grote stappen die zowel de regio als het wijnhuis op de kaart zette.

Tegenwoordig kiest Lionel en zijn team ervoor om steeds hoger wijngaarden aan te planten wat zorgt voor enorme gelaagdheid en complexiteit in de wijnen.

Cornas is tevens een klein dorpje gelegen in het Noordelijk Rhône gebied ten noorden van de stad Valence waar ik tevens verblijf.

Cornas betekent verbrande aarde in het oude keltisch, door zuidelijke de ligging word de syrah hier vaak als eerste geoogst. 

Condrieu

 

Elk druivenras heeft wel een plaats in de wereld met een uniek terroir waar de beste eigenschappen van het ras naar voren komen, voor Viognier is dit de AOC Condrieu vernoemd naar de gelijknamige plaats. De naam is afgeleid van ‘coin des ruisseaux’ omdat in Condrieu drie beekjes in de Rhône stromen. 

Condrieu heeft een AOC classificatie gekregen in het jaar 1940. De wijngaarden liggen op steile graniethellingen gericht naar het zuiden, rechts van rivier de Rhône aangeplant met enkel Viognier want volgens de AOC is dit het enige toegestane druivenras, er kan dus niet machinaal geoogst worden vanwege de steile hellingen.

Rondom het dorp Condrieu liggen de oudere wijngaarden waarvan meestal de volle, geparfumeerde wijnen worden geproduceerd, meer zuidelijk, richting Malleval  tonen de wijnen meer mineraliteit.

Condrieu bezit 175 h.a aan wijngaarden, mogelijkheden om uitbreiden zijn er niet, een laag aanbod met veel vraag zorgt voor een hogere prijs van de wijn.

De rivier zorgt voor een gematigd/warm klimaat, door reflectie via het water krijgen de druiven veel u.v om volledig te rijpen want het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen. 

Condrieu-wijnen kun je vaak herkennen aan de soepele structuur met weelderige aroma's van bloemen, perzik en abrikoos, de wijnen zijn wel gevoelig voor oxidatie dus moeten binnen vijf jaar worden geconsumeerd.

 

Saint-Joseph 

 

heeft sinds 1956 een AOC er word voornamelijk rode wijn gemaakt van syrah dat aangelengd mag worden met maximaal 10% roussanne en marsanne

Saint-Joseph wijnen kun vaak herkennen aan een duidelijk (bijna zoet) cassis aroma wijnen uit (Crozes)-Hermitage, Cote-Rôtie en Cornas hebben meer aroma’s van grafiet oftewel potlootslijpsel.

Voor witte wijnen worden de roussanne en marsanne ingezet vaak typerend door aroma’s van acacia en honing, zeer gastronomisch inzetbaar.

Van zuid naar noord is de wijnstreek 50 km lang bestaande uit steile terassen waarvan de bodem bestaat uit graniet met in het zuiden mergel (een combinatie van kalksteen en klei) Er heerst een gematigd-warm continentaal klimaat.

De wijngaarden liggen op de zuidelijke helling met volle zon expositie en beschutting tegen de noordelijke winden (mistral)

Hermitage

 

Een appellatie in het noordelijk-Rhône gebied met Tain-L'Hermitage als wijndorp, binnen de AOC Hermitage wordt er 70% rode wijn gemaakt en 30% witte wijn.

Alle wijnstokken worden op één heuvel verbouwd (136 h.a) met een fantastisch uitzicht op de Rhône rivier, de terrasvormige wijngaarden behoren tot één van de steilste ter wereld.

Syrah is de enige blauwe druif die aangeplant staat, rode Hermitage wijnen mogen volgens de AOC aangelengd worden met witte variëteiten als Marsanne en Roussanne maar tot 15 procent

Zowel de rode als de witte wijnen zijn geschikt zijn om een lange levensduur op te leveren, de wijnen kunnen 30 tot 50 jaar ouderen

  • De witte wijnen zijn vol, met aroma's van perzik, abrikoos, honing en lente bloesem.  
  • De rode wijnen zijn krachtig met aroma's van leer, braam en tabak.

Aan de overkant van de Rhône rivier te bereiken via een houten brug kun je het wijndorpje Tournon sur Rhône bezoeken dat zich weer bevind in AOC Saint Joseph waar je tevens een bezoek kun brengen aan Château-Musée de Tournon sur Rhône een kasteel uit de 14e eeuw en tevens een beschermd historisch monument.

Saint-Péray

 

Saint-Péray is de meest zuidelijke AOC van de Noordelijke-Rhône en grenst aan de AOC Cornas.

In de 15e eeuw werd deze wijn voor het eerst gemaakt ook toen waren het al witte wijnen.

Begin 19e eeuw werden hier voor het eerst mousserende wijnen gemaakt momenteel, bedraagt de productie zo'n 35 procent.

In 1936 was het een van de eerste negen wijnen die een AOC status kreeg

De toegestane druivenrassen zijn voornamelijk Marsanne maar ook de Roussanne die aangeplant staan op een bodem van graniet.

Beide druivenrassen hebben een laag zuurgehalte (p.h 3,5) door het kleine beetje natuurlijke aanwezige tannines in het sap van de druiven hebben de wijnen toch een behoorlijke frisheid.