Slovenië


Druivenrassen

Ribolla, Friulano, Malvasia, Pinot Grigio

Klimaat

Continentaal/Maritiem-Koel/Gematigd

Bodem

Zandsteen

 

Klinec

 

Ik bezoek de boerderij van de wijnmakers Simona en Aleks Klinec gelegen in het dorpje Medana net over de grens van Italië naar Slovenië.

Op een hoogte van 180 meter beschikken zij over zo’n 6 hectare aan wijngaarden. Deze zijn begroeid met gras en struiken en omringt met bomen, waardoor elke wijngaard zijn eigen ecosysteem heeft.

Ze zijn als boeren innig verbonden met hun land, de omgeving en zien de impact van de veranderingen in het klimaat als geen ander. Ze zien ook hun eigen verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet en streven naar een zo rijk mogelijke biodiversiteit in hun omgeving. Ze werken volledig biodynamisch in de gaard en hun kelder. Ze maken hun eigen preparaten en plantaardige compost. Om de drie jaar bemesten ze de gaarden met deze compost om het bodemleven en de micro-organismen nog meer te stimuleren.

Het uitzicht op de blauwe Adriatische zee, de witte Julische Alpen en daaromheen de groene heuvels van de wijnstreek Brda is spectaculair .

De ligging tussen de bergen en zee zorgt voor een ideaal microklimaat. Het middelgebergte loopt over in het laaggebergte van Friuli (Italië) waar Radikon zijn wijnen verbouwt. Dit deel van de Italiaans/Sloveense grens wordt in verband gebracht met de heropleving van oranje wijn.

De wijnen van Klinec weten zich overigens van die van bijvoorbeeld Radikon te onderscheiden in hun mineraliteit. Ooit lag Goriska Bdra, waar Medana ligt, onder zeeniveau, waardoor er bovenmatig veel verschillende afzettingen zijn achtergebleven. Hierdoor bestaat de bodem uit mergel, zandsteen en zee fossielen. De bodemsamenstelling en het microklimaat en het karakter van de lokale druivenrassen, zorgen voor de bijna zilte persoonlijkheid van de wijnen.

De druiven worden hand geplukt waaronder witte variëteiten als;

  • Malvazija
  • Pinot Gris (Gardelin)
  • Ribolla
  • Friulano (Jakot)

En blauwe druivenrassen als;

  • Merlot
  • Cabernet Franc

 

Alle druiven worden zonder de steeltjes, in zijn geheel in grote houten vaten gedaan. Hierbij laten ze de wilde gisten hun gang gaan om de fermentatie in gang te zetten. Het sap en de schilletjes zijn met elkaar in contact – ‘maceratie’ voor vijf tot zo’n dertig dagen. Daarna worden de druiven geperst en overgeheveld in grote houten vaten. Ze gebruiken hiervoor verschillende houtsoorten als acacia, moerbei, kersen en eikenhout. Na 2 tot 3 jaar, wanneer de wijn volwassen is, wordt deze overgeheveld in roestvrijstalen vaten. De botteling vind een paar maanden later plaats als de wijn helemaal tot rust is gekomen. Dit geeft de wijnen een rijke en unieke smaak, zonder filtratie of toevoegingen.