
Sangiovese
Sangiovese is een typisch Italiaanse blauwe druivenras, dat voor het eerst word genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane.
De naam komt vermoedelijk van Sanguis Jovis ofwel Bloed van Jupiter.
De druif heeft een zeer dunne schil en weinig kleurextractie in de schil.
Een langzaamrijpend ras waardoor het pas laat tot volle rijping komt.
Het kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen.
Italië kent de hoogste productie van de Sangiovese druif zo'n 70.000 hectare met als voornaamste wijngebieden;
- Toscane
- Emilia-Romagna
- Marche
- Umbrië
- Tannines: Stroef
- Zuren: Strak
- Alcohol: Vol (13-15%)
Typische aroma’s:
- Primair; Viooltjes, Rode kersen, Oregano, Tijm
- Secundair ; Ceder
- Tertair ; Leer, Aarde, Tabak, Balsamico