Tenerife


Druivenrassen

Listán Negro, Negramoll, Listán Blanco

Klimaat

Mediterraan

Bodem

Vulkanisch

Ik bezoek één van de meest bijzondere wijnregio’s van Europa. Ondanks het kleine oppervlak heeft het eiland een rijke wijntraditie die teruggaat tot de 15e eeuw, toen de Spanjaarden de eerste wijnstokken meenamen.

Tenerife is gevormd door vulkanische activiteit (met de Teide als slapende vulkaan). De wijngaarden liggen op bodems van lava, basalt en vulkanisch as, die rijk zijn aan mineralen dat zorgt voor frisse, minerale wijnen met een herkenbare ziltige of rokerige toets.

Tenerife heeft druivenrassen die je bijna nergens anders ter wereld vindt ze zijn nooit door phylloxera (de druifluisplaag) aangetast.

Belangrijkste witte druiven:

Listán Blanco (ook bekend als Palomino Fino)

Malvasía Aromática – bloemig, honingachtig

Gual – aromatisch en vol

Verdello – fris, levendig

Marmajuelo – tropisch en kruidig

Belangrijkste blauwe druiven:

Listán Negro – sappig, kruidig, vaak licht gekoeld gedronken

Negramoll – zacht, rood fruit

Tintilla – meer structuur en diepte 

Tenerife heeft vijf Denominaciones de Origen (DO’s) — elk met een eigen karakter door hoogte, microklimaat en bodem:

  • Tacoronte-Acentejo; Rode wijnen met veel fruit en kruidigheid (Listán Negro)
  • Valle de La Orotava; Witte en rode wijnen; opvallend omwonden “cordón trenzado”-wijngaarden
  • Ycoden-Daute-Isora; Frisse, minerale witte wijnen
  • Valle de Güímar; Lichte, fruitige blancos afrutados
  • Abona; Hooggelegen wijngaarden; frisse, aromatische wijnen met veel zon en mineraliteit

 

De bekendste lokale stijl is de “vino blanco afrutado” – fris, aromatisch en lichtzoet, perfect voor het warme klimaat.
Maar er zijn ook steeds meer ambachtelijke wijnmakers die droge, complexe wijnen maken met terroir-expressie, vergelijkbaar met Etna (Sicilië) of Santorini.