Trentino

 

 

 April 2023

Vanuit het noord-Italiaanse stad Trento een berg stad gelegen in de uitlopers van de Dolomieten bezoek ik het dorpje Mezzolombardo gelegen op 350 meter boven zeeniveau en bezoek het wijnhuis Agricola Foradori.

 

Een familiebedrijf want moeder Elisabetta Foradori is dagelijks aanwezig in de wijngaard en de wijnmakerij, er word ook kaas gemaakt volgens een oud lokaal recept door dochter Irene afkomstig van de 8 koeien die grazen op het land naast de wijngaarden, dochter Myrthe verbouwd groente en kruiden in de moestuin.

 

Zoon Theo is de wijnmaker en neem mij mee op pad door de ruim 40 h.a wijngaarden, de omgeving is romantisch en dramatisch tegelijk want overal waar je kijkt zie je bergen, dat zorgt voor een uniek micro klimaat.

De omgeving ligt als het ware in een soort kommetje, de bergen houden vaak de wolken en het slechte weer buiten de deur dus daardoor hebben we meer zon, rijpere druiven wat zorgt voor meer kracht en body in de wijn.

Er heerst een koel tot matig continentaal klimaat wat in de zomer zorgt voor warme dagen en koele nachten maar ook grotere temperatuur verschillen tussen de seizoenen waardoor de rijping langzamer gaat dat uiteindelijk resulteert in een hogere zuurgraad.

 

Druivenrassen als nosiola, teroldego en manzoni bianco worden verbouwd op een bodem van voornamelijk zand en schist.

Een armere bodem waardoor de wortels hun best moeten moeten doen om voor voedingstoffen daardoor meer complexiteit in de wijn.

 

In de wijnmakerij rijpt de wijn van verschillende jaargangen in amphora's van klei, cementen vaten en oude acasia houten vaten van 1200 liter de assemblage (het mengen van de wijn) volgt later waneer de wijn daarvoor geschikt is.

 

We proeven 18 wijnen voornamelijk gemaakt van het belangrijkste blauwe autochtone druivenras dat verbouwd wordt de "Teroldego" van verschillende wijngaarden, jaargangen en cuvee's

I'm in love... De druiven rijpen langzaam daardoor veel kracht, de lage tannines in de wijn zorgen voor een vriendelijk karakter.

We proeven ook oude wijnen waaronder Teroldego jaargang 2008 en 2010

De wijnen hebben een lang bewaar potentieel door het zuur.

Er wordt ook een witte wijn geproduceerd van het druivenras "nosiola" dat een klein beetje voorkomt op de wijngaard.

Het komt van oude wijnstokken die minder fruit produceren maar wel geconcentreerd in smaak van top kwaliteit.

Waar kun je lekker eten;

Scrigno del Duomo is een authentieke Italiaans restaurant met typische gerechten uit de regio.

Gnocchi, gepekelde paddenstoelen en gestoofd konijn met een wijn uit Trentino

Fojaneghe uit het jaar 2013 met aroma's van zwart fruit, tabak en cacao

Topwijn!!

 

Wijn weetje;

Alto-Adige een wijnstreek dat grenst aan het noorden van Trentino hebben we veel overeenkomsten zoals de indentiteit van bergwijn, het klimaat maar ook het gebruik van internationale druivenrassen met name de riesling, silvaner de pinot bianco (pinot blanc) maar ook chardonnay en pinot noir.

Alto Adige en Trentino behoorde tot het jaar 1919 nog bij Oostenrijk

 

 

Als je een wijn en de mensen die hem maken goed wilt begrijpen dan moet je naar de wijngaarden en de wijnboeren van een wijngebied gaan... Salut.