Etna
Bekend om; Caponata, Spaghetti al nero di Seppia en Cannoli
Druivenrassen
Caricante, Catarratto, Minella,
Nerello mascalese en Nerello cappuccio
Klimaat
Maritiem-Gematigd/Warm
Bodem
Vulkanisch
Ik ben in Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee
waar in 4000 v.C al wijn werd gemaakt.
Het grootste deel van de Siciliaanse wijn bestond tot de jaren 80 van de vorige eeuw uit tafelwijn en het most werd gebruikt om het alcohol gehalte te verhogen in wijnen uit het koudere Noord-Italië.
Er kwam verandering want men ontdekte het bijzondere terroir van het eiland en maakte hier gebruik van met de aanplanting van oude lokale druivenrassen zoals de meest aangeplante blauwe druif Nero d'avola maar ook de Grillo en Inzolia (Andonica) Catarratto is de meest aangeplante witte druif van het eiland, bekende internationale druivenrassen werden ook gebruikt maar bleken minder succesvol.
Een kwart van de productie bestaat momenteel uit tafelwijn, de rest uit IGT wijnen zoals Terre Siciliane, een flinke vooruitgang dus.
De Etna is 3357 meter hoog met rondom wijngaarden aangelegd met autochtone druivenrassen als de blauwe nerello mascalese en de witte carricante op een bodem van vulkanisch gesteente, er heerst een koeler klimaat dan de rest van het eiland, echte bergwijnen dus.
Een druivenras zoals nerello cappuccio is zeer terroir gevoelig en heeft het vermogen om dit allemaal door te geven in het glas.
Er bestaat een groot verschil tussen dag en nacht temperatuur en dat verklaart vaak de hogere zuren in Etna wijnen.
Er wordt vaak gezegd een Etna wijn staat qua stijl met het ene been in Barolo en met het andere in Bourgogne.
Ik bezoek het generatie oude familie wijnhuis Terra Costantino (Terra betekent land).
De Biologische wijngaarden liggen op de zuid-oostflank van de Etna op zo’n 450 meter hoogte, bij Viagrande een dorpje ten noorden van Catania daar zijn de wijngaarden van de familie Costantino terug te vinden, er worden enkel autochtone rassen aangeplant op de circa 15 hectare aan wijngaarden, alle druivenrassen staan door elkaar heen geplant een methode in deze Etna regio omdat de bodemsamenstelling kan veranderen per vierkante meter dat bestaat uit vulkanisch gesteente en vulkanisch zand.
De wijnstokken van gemiddeld 50 tot 90 jaar oud worden 'Alberello' gesnoeid oftewel de 'bush vines' methode om de druiven te behoeden voor teveel zon.
Na de handmatige oogst word het sap van de druiven op verschillende manieren opgevoed op rvs, oude eiken vaten en beton en elk jaar word er bepaald hoe er uiteindelijk geblend word en dat onder leiding van Vader Dino met zijn zoon Fabio.
Witte Etna wijnen moeten volgends de DOC bestaan uit minimaal 60% Caricante aangelengd met Catarratto en Minellaen een Rosso uit minimaal 80% Nerelo mascalese en een beetje Nerello cappuccio.
Palmento Costanzo
Een familiebedrijf gelegen op de noordelijke hellingen van de Etna-vulkaan in Sicilië, Italië. De wijnmakerij werd opgericht in 2011, toen Mimo Costanzo ongeveer 7 hectare aan prachtige, oude wijnstokken verwierf variërend in leeftijd van 30 tot wel 100 jaar oud. De alberello-stokken (bush vines) groeien hier op de unieke vulkanische bodems van de Etna, waar het koele bergklimaat zorgt voor optimale omstandigheden. Het doel was vanaf het begin helder: het produceren van wijnen van de hoogste kwaliteit die de identiteit van het terroir volledig weerspiegelen.
Palmento Costanzo werkt volledig biologisch en hanteert een filosofie van minimaal ingrijpen, zowel in de wijngaard als in de kelder. Er staan inmiddels zo’n 48.000 wijnstokken aangeplant, die uitstekend gedijen op de minerale, vulkanische ondergrond. Er wordt voornamelijk gewerkt met inheemse druivenrassen: Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio voor de rode en roséwijnen, en Carricante voor de witte wijnen.
Het huis produceert een breed gamma aan wijnen, waaronder zowel wit als rood. Mijn favo's zijn onder andere “Contrada Santo Spirito Bianco” en de rode “Contrada Santo Spirito”, die bekendstaan om hun zuiverheid, verfijning, gelaagdheid en de kenmerkende mineraliteit die typerend is voor Etna-wijnen.