Etna

Druivenrassen

Caricante, Catarratto, Minella,

Nerello mascalese en Nerello cappuccio  

Klimaat

Maritiem-Gematigd/Warm

Bodem

Vulkanisch

Maart 2024

Ik ben in Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee

waar in 4000 v.C al wijn werd gemaakt.

Het grootste deel van de Siciliaanse wijn bestond tot de jaren 80 van de vorige eeuw uit tafelwijn en het most werd gebruikt om het alcohol gehalte te verhogen in wijnen uit het koudere Noord-Italië.

Er kwam verandering want men ontdekte het bijzondere terroir van het eiland en maakte hier gebruik van met de aanplanting   van oude lokale druivenrassen zoals de meest aangeplante blauwe druif Nero d'avola maar ook de Grillo en Inzolia (Andonica) Catarratto is de meest aangeplante witte druif van het eiland, bekende internationale druivenrassen werden ook gebruikt maar bleken minder succesvol.

Een kwart van de productie bestaat momenteel uit tafelwijn, de rest uit IGT wijnen zoals Terre Siciliane, een flinke vooruitgang dus.

De Etna

 

De Etna is 3357 meter hoog met rondom wijngaarden aangelegd met autochtone druivenrassen als de blauwe nerello mascalese en de witte carricante op een bodem van vulkanisch gesteente, er heerst een koeler klimaat dan de rest van het eiland, echte bergwijnen dus.

Een druivenras zoals nerello cappuccio is zeer terroir gevoelig en heeft het vermogen om dit allemaal door te geven in het glas.

Er bestaat een groot verschil tussen dag en nacht temperatuur en dat verklaart vaak de hogere zuren in Etna wijnen.

 

Er wordt vaak gezegd een Etna wijn staat qua stijl met het ene been in Barolo en met het andere in Bourgogne.

Terra Costantino

 

Ik bezoek het generatie oude familie wijnhuis Terra Costantino (Terra betekent land).

De Biologische wijngaarden liggen op de zuid-oostflank van de Etna op zo’n 450 meter hoogte, bij Viagrande een dorpje ten noorden van Catania daar zijn de wijngaarden van de familie Costantino terug te vinden, er worden enkel autochtone rassen aangeplant op de circa 15 hectare aan wijngaarden, alle druivenrassen staan door elkaar heen geplant een methode in deze Etna regio omdat de bodemsamenstelling kan veranderen per vierkante meter dat bestaat uit vulkanisch gesteente en vulkanisch zand.

De wijnstokken van gemiddeld 50 tot 90 jaar oud worden 'Alberello' gesnoeid oftewel de 'bush vines' methode om de druiven te behoeden voor teveel zon.

Na de handmatige oogst word het sap van de druiven op verschillende manieren opgevoed op rvs, oude eiken vaten en beton en elk jaar word er bepaald hoe er uiteindelijk geblend word en dat onder leiding van Vader Dino met zijn zoon Fabio.

 

Witte Etna wijnen moeten volgends de DOC bestaan uit minimaal 60% Caricante aangelengd met Catarratto en Minellaen een Rosso uit minimaal 80% Nerelo mascalese en een beetje Nerello cappuccio.

Ik proef de volgende wijnen;

  • De Aetna Bianco’  2020 

mineraal, rokerig, en een vleugje granny smith appel en citroen.

  • Contrada Blandano Bianco 2016

Zeer complex, In de aroma's honing, perzik en een ziltige mineraliteit, fijne zuren en een indrukwekkend lange afdronk.

  • De Aetna Bianco Rosato 2019

een gastronomische rosé met aroma's van rood fruit en minerale tonen verfijnde zuren en de afdronk is lang.

  • Contrada Blandano Rosso 2016

De beste nerello mascalese en nerello cappuccio worden geselecteerd voor deze wijn.

Verfijnde structuur en delicaat met rokerige hout tonen.

 

nerello mascalese

 

Nerello mascalese, de hoofddruif in de wijnen van de DOC Etna, een aromatisch blauw druivenras met een lichtrode kleur, vol van smaak, een hoger zuurgehalte en soms een stroeve tannine, na enkele jaren flesrijping worden de wijnen complexer.

De wijnstokken produceren dichte trossen druiven die laat bloeien, het druivenras staat voor 80% aangeplant in de wijnstreek op hoogtes van 350 tot 1000 meter.

Wijnen gemaakt van de Nerello mascalese worden vaak vergeleken met rode Bourgogne wijnen gemaakt van pinot noir, een druivenras dat vaak aardse aroma's bevat en rood fruit, maar ook de druif Nebbiolo (Barolo) met tertiaire aroma's van truffel en teer.

Nerello mascalese word vaak geblend met de Nerello cappuccio de 2e blauwe druif in de Etna wijnstreek.

Roséwijnen hebben vaak veel mineraliteit, een rijke smaak en zijn gastronomisch inzetbaar.

 

De naam Nerello Mascalese betekent 'kleine zwarte druif van Mascali'. Een verwijzing naar de geboorteplaats van de druif, de wijngaarden rondom het dorp Mascali. Ook bekend van de meest gewelddadige vulkaanuitbarsting in de recente geschiedenis van de Etna (1928).