Méthode traditionnelle is een term voor mousserende wijn 

De gisting vind altijd plaats in de fles waardoor deze mousserend wordt, dit komt tot stand door een mengsel van in wijn opgeloste suiker met gist toe te voegen aan de basis wijn (liqeur de tirage) , tijdens de tweede gisting loopt de druk in de fles op tot 6 bar, dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen.

Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gekanteld en telkens een slag gedraaid met de hand of machinaal (remuage), het bezinksel van de tweede gisting vormt zich als een gist prop in de hals van de fles om dit vervolgens te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de gist prop te verwijderen (dégorgement) de druk in de fles zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel eruit schiet, de fles wordt daarna weer aangevuld met wijn en evt suiker voor de gewenste zoetheid (liqueur d'expédition) vervolgens word de wijn afgesloten met de  definitieve kurk en een metalen korfje (muselet)

Tijd voor nog eventuele rijping op de fles.