Ligurië
Druivenrassen
Vermentino
Klimaat
Maritiem-Koel
Bodem
Schist

Terenzuola
In het hart van Colli di Luni, dichtbij de kust aan de Ligurische zee, zit het familiebedrijf Terenzuola. Grootvader Luigi Giuliani kocht 3 hectare grond behorend tot een oude boerderij, halverwege de heuvel, de ideale ligging voor wijnstokken, olijfbomen en groenten. De opbrengsten van het land werden verkocht aan lokale markten om het gezin te onderhouden.
In 1995 trekt Ivan Giuliani, kleinzoon van Luigi, naar het land van zijn grootouders. Naast het familiedomein, ging Ivan opzoek naar oude gaarden in de directe omgeving. Van Fosdinovo tot aan Cinque Terre, geen project was voor Ivan te gek. Sinds 2007 bezit Terenzuola zodoende 22 hectare aan grond. Inmiddels heeft hij tevens Marco Nicolini, een goede vriend en wijnboer, betrokken bij het bedrijf. Samen hebben ze het bedrijf weten te om te vormen tot een modern wijnhuis, gebruik makend van de laatste technologieën en een ruime kelder.

De twee vrienden zijn loyaal aan het landschap, daarbij hoort ook het nodige respect voor de natuur. Zo voeden de wijnmakers de wijnstokken met een kruidenthee op basis van een aantal biodynamische grondstoffen zoals heermoes en brandnetel, zodat de plant op een natuurlijke en gezonde manier kan groeien en alleen het beste fruit geeft.
De druiven worden laat geoogst om de perfecte balans in suikers en zuren te krijgen. Spontane fermentatie en lange maceratie zijn volgens Terenzuola essentieel om de identiteit van het terroir te laten zien. De fermentatie gebeurt in beton en de wijnen worden gerijpt in grote houten vaten.

De druiven worden laat geoogst om de perfecte balans in suikers en zuren te krijgen. Spontane fermentatie en lange maceratie zijn volgens Terenzuola essentieel om de identiteit van het terroir te laten zien. De fermentatie gebeurt in beton en de wijnen worden gerijpt in grote houten vaten.
Van Cinque Terre tot aan de hellingen van de Apuaanse Alpen, maakt Terenzuola Ligurische witte en Toscaanse rode wijnen van Vermentino Bianco, Vermentino Nero, Albarola, Pollera, Canaiolo, Bosco , Trebbiano en Ruzzese.