Emilia-Romagna
Bekend om; Parmigiano reggiano, Aceto Balsamico en Prosciutto di Parma
Druivenrassen
Lambrusco, Trebbiano, Sorbara
Klimaat
Continentaal-Gematigd/Warm
Bodem
alluviaal; Klei en Zand

Emilia-Romagna
- Emilia (westen) met steden als Parma en Modena, staat bekend om de productie van de sprankelende Lambrusco-wijnen.
- Romagna: Het oostelijke deel focust op de druivensoort Sangiovese, die ook wordt gebruikt in wijnen uit Toscane, en produceert de witte DOCG-wijn Albana.
en stevige Sangiovese-wijnen met een kwaliteit die zich kan meten met Chianti-wijnen.
Emilia-Romagna is tevens de culinaire bakermat van Parmigiano reggiano, Aceto Balsamico en Prosciutto di Parma
Hoewel de regio lange tijd bekend stond om kwantiteit, is de kwaliteit van de wijnen in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Er is een groeiend aantal producenten dat hoogwaardige wijnen produceert die de lokale keuken kunnen aanvullen.

Cantina Paltrinieri
Opgericht in het jaar 1926 in het dorpje Cristo di Sorbara, vlak bij de stad Modena gelegen in een smalle, vlakke strook tussen de rivieren Secchia en Panaro, het historische deel van de streek. De grootvader van Alberto werd verliefd op de streek en verruilde zijn carrière als chemicus voor die van wijnboer.
De ouders van Alberto zetten de manier van werken van grootvader Achille voort en maakte hun wijnen volgens de, hier traditionele, ancestrale methode. Daarbij wordt de niet volledig uitgegiste wijn gebotteld, waarna de gisting op fles verder gaat en het vrijkomende koolzuur in de fles gevangen blijft.
Nadat Alberto op het domein kwam werken, verplaatste de focus naar de druif sorbara met een hogere zuurgraad. Een compleet andere stijl, die de markt in eerste instantie niet begreep en zelfs niet wilde. Maar volgens Alberto kan je binnen traditie dingen veranderen en verbeteren. Dat continue proces is zijn passie voor wijn maken. Hij en zijn vrouw Barbara hebben nu 17 hectare wijngaard in het hart van ‘Lambrusco di Sorbara’.