Montsant
Druivenrassen
Garnatxa Blanca
Garnatxa, Cariñena (Samsó)
Klimaat
Continentaal/Mediterraan-Warm
Bodem
Zand

Sinds het jaar 2001 bezit de wijnstreek Montsant de D.O. status daarvoor een subzone van het grotere wijngebied Tarragona aan de oostkant.
De 2000 hectaren aan wijngaarden zijn gelegen in een glooiend heuvellandschap, met amandel-, olijfbomen rondom de wijnstreek D.O.C Priorat of soms hoger gelegen de wijngaarden tegen de Serra de Montalt en Serra de Montsant liggen op een hoogte van gemiddeld 360 meter.
De DO bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van Tarragona en bestaat uit wijngaard verdeeld over 12 gemeenten zoals Falset de hoofdstad van de appellatie, een grensstadje tussen Montsant en Priorat.
De wijnen die geproduceerd worden hebben een duidelijk eigen karakter.
De productie bestaat voornamelijk uit rode wijn (90%) met in de hoofdrol druivenrassen als garnacha en cariñena of een blend daarvan, die beide lang rijpen samen met het warme mediterrane klimaat resulteert dit in wijnen met een hoger alcohol percentage en intense aroma's.
De wijnen hebben vaak soepelere tannines dan deze uit Priorat en zijn dan ook vaker geschikt om jong te drinken. De topwijnen uit deze regio staan echter zonder twijfel op hetzelfde niveau als de grote Priorats dat geld tevens voor de witte wijnen vaak gemaakt van druivenrassen als garnacha blanca en Macabeo.
.


Veel wijnmakers in dit gebied zijn jonger dan 40 jaar oud, veel gevestigde wijnboeren van D.O. Montsant geloven dat de volgende generatie in combinatie ideeën en het nemen van risico's een nieuwe toekomst brengt aan de wijnstreek ipv de oudere wijnbouw tradities.
De geschiedenis van de familie Anguera gaat terug tot de 19de eeuw. Vanaf 1989 werd er echter pas wijn gebotteld onder eigen naam, toentertijd door Josep Senior. Na Seniors onverwacht overlijden in 2000, stonden zijn zoons Joan en Josep er alleen voor.
Joan studeerde destijds oenologie en Josep landbouwkunde. Ze hadden graag eerst hun studie af willen maken, maar met de door hun vergaarde kennis en kunde moesten ze direct aan de slag. De wijnen kwamen technisch perfect uit de verf en wonnen al snel de een na de andere prijs. In 2008 waren de broers niettemin klaar met het maken van internationale publiekstrekkers, waarop ze besloten het roer om te gooien.

Wijnen die hun herkomst vertegenwoordigen, de ‘old school’ wijnen uit de tijd van hun grootvader, dat is wat Joan en Josep het liefst wilden maken. Hun grootste uitdaging voor was om elegante wijnen te maken met een aromatische balans in deze zondoorstoofde omgeving. Door focus, vertrouwen en volharding zijn de broers inmiddels op het punt dat ze goed begrijpen wat er moet gebeuren in de gaard om de best mogelijke druiven te kunnen oogsten. Geduld bleek uitkomst te bieden. Dat betekent: pas oogsten nadat alle buren hun druiven allang hebben binnengehaald.
De broers Anguera hebben bij elkaar 40 hectare aangeplant, met druiven als Garnatxa, Carinyena, Macabeu, en Puntxó Fort.
Na jaren en jaren focus, experimenteren, ploeteren en doorzetten hebben de wijnen van Joan en Josep een mate van delicaatheid bereikt die je niet vaak tegenkomt. En dat zonder enige toevoeging van sulfiet. Hun wijnen doen je verlangen naar een tweede glas (en een derde..!). Natuurwijn zoals het moet proeven en schitteren.