Rioja Oriental
Druivenrassen
Garnacha en Tempranillo
Klimaat
Warm-Mediteraan
Bodem
Zand en Alluviaal

Rioja Oriental
Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja) is één van de drie subregio’s van de Rioja DOCa in Spanje, naast Rioja Alta en Rioja Alavesa. Het is de warmste en droogste van de drie, wat een grote invloed heeft op de stijl van de wijnen.
Grotendeels gelegen in het oostelijk deel van de Rioja wijnstreek gedeeld met een klein stuk in de wijnstreek Navarra.
De wijnstreek kent een heet en droog klimaat met invloeden van het mediterrane klimaat (in tegenstelling tot het meer maritieme klimaat van Rioja Alta/Alavesa). De rivier Ebro stroomt door het gebied en voorziet van irrigatie waardoor er wijnbouw mogelijk is.
Door het warme klimaat gedijen hier andere druiven dan in Rioja Alta:
• Garnacha (Grenache) – de belangrijkste traditionele druif in deze regio, goed bestand tegen hitte.
• Tempranillo – nog steeds veel aangeplant, maar iets minder dominant dan in Rioja Alta.
• Graciano en Mazuelo – in kleinere hoeveelheden.
• Internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah komen hier vaker voor dan in de andere subregio’s.
• Witte druiven zoals Viura, Garnacha Blanca en Tempranillo blanco
Rioja Oriental staat bekend om een modernere stijl van wijn maken: meer fruit gedreven, minder hout, en vaker gebruik van Franse eikenhouten vaten.
Veel innovatieve wijnmakers zijn hier actief, mede door de lagere grondprijzen en het potentieel van het terroir.


Overgenomen in het jaar 2008 door Juan Bautista García, zoon en kleinzoon van wijnmakers uit Rioja.
We bevinden ons in het dorpje Murillo de Rio Leza gelegen in de vallei van de rivieren Leza en Jubera.
Samen met zijn vrouw Ana hebben zij een doel, moderne wijnen creëren die aantrekkelijk zijn voor de jonge consument.
Er staan 46 hectare aan wijngaarden aangeplant (25 hectare geërfd van de familie en de rest in de afgelopen jaren aangekocht). De wijngaarden zijn verdeeld over 7 percelen, gelegen op enkele kilometers van Logroño, De wijnstokken hebben een leeftijd van gemiddeld 30 jaar oud op een bodem van klei en kalksteen met een belangrijke zandcomponent, dat het water vasthoud
Momenteel produceert de bodega jaarlijks 250.000 flessen, waarvan 50% wordt geëxporteerd.
Er staan voornamelijk blauwe druivenrassen aangeplant zoals de Garnacha en Tempranillo maar ook de witte druif
Tempranillo Blanco een spontane mutatie van de blauwe Rioja Tempranillo
Op een dag in het jaar 1988 ontdekte men een witte tros druiven tussen de blauwe tempranillo druiven in de plaats waar Paco Garcia is gevestigd. Deze mutatie is na bijna 20 jaar onderzoek in 2007 toegelaten tot de toegestane druivensoorten voor de productie van Rioja wijnen.