Vinificatie
Wat is het verschil tussen een frizzante en spumante ?
De volgende termen zien we vaak terug op een fles prosecco
zoals frizzante en spumante wat overeenkomt het is een Italiaanse benaming voor mousserende wijn maar wat is het verschil?
Frizzante
Geeft aan dat de wijn half-mousserend is.
alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante,
Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede vergisting, gemiddeld 3 weken dit levert een lichtere bubbel op.
Spumante
Spumante geeft aan dat een wijn mousserend is.
alles met meer dan 3 bar druk heet spumante.
Heeft een spumante veel bubbels dan bevat de wijn gemiddeld 4,5 Bar door een langere tweede vergisting een sterkere bubbel.
Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (Charmat methode) of een tweede vergisting in de fles (Methode Traditionelle).
Ook mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming als bijvoorbeeld Prosseco of Franciacorta mogen dragen, gebruiken nog weleens de term 'Spumante' als naam voor de wijn.
Wat is het verschil tussen Amarone di Valpolicella en Valpolicella ripasso ?
Amarone di Valpolicella DOCG één van de meest beroemde en iconische wijnen van Italië.
Het tijdstip van de oogst is zeer belangrijk voor deze wijn;
De wijn is gemaakt van ingedroogde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara die eind augustus worden geoogst (normaal eind september) door de vroege oogst behouden de druiven hun hogere zuren die uiteindelijk perfect in balans uitkomen met de zeer geconcentreerde krachtige smaak en het hogere alcohol gehalte van vaak 15% of meer.
Valpolicella "ripasso"is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven pulp van Valpolicella amarone.
Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt.
De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.
Hoe word Franciacorta gemaakt?
Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle (2e gisting op de fles) met een rijping van minstens 18 maanden op de lies (dode gistcellen) en tot minstens 25 maanden rijping in de fles voor het de markt op mag.
Dat is langer dan de meeste Champagne wijnen, voor champagne is minimaal vijftien maanden verplicht.
De druivenrassen die worden ingezet zijn ook bijna identiek vergeleken met de meest bekende Franse mousserende wijn Franciacorta wordt hoofdzakelijk gemaakt van chardonnay, aangevuld met pinot nero (pinot noir) en pinot bianco (pinot blanc).
Pinot Blanc mag tot een maximum van 50% aanwezig zijn in de blend.
Chardonnay en/of Pinot Noir zijn belangrijker en moeten 50% van de blend bevatten.
De bodem bestaat ook voornamelijk uit kalksteen.
Dan zou je zeggen het begint wel heel erg op een Champagne te lijken dat is minder waar want het klimaat
is er warmer dus vaak rijpere druiven, soms een hoger alcohol gehalte en wat meer body, de dosage is dus ook lager.
Méthode traditionnelle
Méthode traditionnelle is een term voor mousserende wijn
De gisting vind altijd plaats in de fles waardoor deze mousserend wordt, dit komt tot stand door een mengsel van in wijn opgeloste suiker met gist toe te voegen aan de basis wijn (liqeur de tirage) , tijdens de tweede gisting loopt de druk in de fles op tot 6 bar, dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen.
Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gekanteld en telkens een slag gedraaid met de hand of machinaal (remuage), het bezinksel van de tweede gisting vormt zich als een gist prop in de hals van de fles om dit vervolgens te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de gist prop te verwijderen (dégorgement) de druk in de fles zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel eruit schiet, de fles wordt daarna weer aangevuld met wijn en evt suiker voor de gewenste zoetheid (liqueur d'expédition) vervolgens word de wijn afgesloten met de definitieve kurk en een metalen korfje (muselet)
Tijd voor nog eventuele rijping op de fles.
Wat is natuurwijn ?
Bij natuurwijn wordt gebruik gemaakt van in de wijngaard natuurlijk aanwezige gisten om het gistingsproces te starten zo ontstaat een spontane vergisting.
Er wordt verder niet geklaard, gefilterd of op andere wijze ingegrepen, zo min mogelijk interventie.
De wijnen kunnen troebel zijn. Bij het bottelen kan een minimale hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd.
Daarnaast komt in natuur wijn vaak het unieke terroir oftewel het geheel aan natuurlijke elementen dat van invloed is op de smaak van de wijn.
Dit zijn de 5 elementen binnen terroir
- Klimaat
- Bodem
- Druivenras
- Expositie
- Vinificatie