Anjou
Druivenrassen
Chenin Blanc, Cabernet Franc
Klimaat
Maritiem-Koel
Bodem
Kalksteen

Anjou
Het sub-wijngebied telt 40.000 hectare aan wijngaarden, de invloed van de oceaan is niet meer merkbaar dan het links gelegen sub gebied Pays-Nantais er heerst dus een Continentaal-Koel klimaat.
Het Anjou terroir bestaat uit twee delen met in het noord-oosten een bodem van tufsteen en klei zoals in de AOC Saumur, in het westen een bodem van vulkanisch gesteente en graniet
Dankzij de diversiteit van bodems worden hier Chenin wijnen gemaakt met een heel divers karakter
Zoals een strakke droge Savennières die heel goed kan ouderen tot zoete dessertwijnen zoals de Coteaux du Layon
In de Anjou wordt ook een diversiteit aan rode wijnen gemaakt zoals de Anjou Gamay en de Anjou rouge, een assemblage van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon dankzij de vulkanische bodem zijn het vaak volle, geconcentreerde wijnen.
De bodem in AOC Savennières is uitzonderlijk want het bestaat uit een combinatie van groene schist (soort leisteen) en kwarts (Bergkristal), een zeer arme bodem wat meedraagt aan de unieke smaak en complexiteit van de wijn.


Ik ontmoet Clarisse de vierde generatie van het familie bedrijf Domaine Dhommé met 25 hectare wijngaarden verspreid over het het Anjou gebied met wijngaarden in;
AOC Anjou,
AOC Savennières
AOC Coteaux de Layon
waar druivenrassen staan aangeplant zoals;
- Chenin blanc
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Gamay
De Chenin Blanc druiven voor de Savennières wijnen komen uit een specifieke wijngaard 'Les Fougerais'
Ik o.a proef de volgende wijnen;
- Savennières 'Les Fougerais' 2022
Totaal anders dan de jaargang 2021 maar niet ten nadelen aroma's van Kokos, vuursteen, mineraal en toast en een prachtige filmende smaak in de mond.
- Anjou 'Le Pressor Rouge' 2022
Door de maceratie met co2 veel frisse aroma's van rood fruit, munt en laurier.
- Cabernet Franc 'Les Perrays' 2022
De wijn heeft een opvoeding gehad op oude eiken houten vaten van 600 liter aroma's van zwarte bes en groene paprika.
Dhommé werkt al sinds het jaar 1960 biologisch.

Saumur
Bekend geworden door de 'Cremant de Loire' die hier sinds het begin van de 19e eeuw wordt gemaakt van druivenrassen als chenin blanc, cabernet franc en de cabernet sauvignon, gemaakt volgens de 'Methode Champenoise' een mousserende wijn die een 2e vergisting op de fles heeft gehad.
De mousserende wijn kan ook onder de appelatie Brut Saumur op de markt gebracht worden.
De wijngaarden staan geplant op kalkstenen bodems daardoor geven de Chenin blanc druiven de juiste zuurgraad die ze nodig hebben om uitstekende mousserende wijnen te maken.
Onder de wijngaarden liggen vaak kilometerslange tunnels en grotten met de naam “troglodytes” die net als de bodem van de wijngaarden uit kalksteen bestaan, een perfecte situatie om mousserende wijn te laten ouderen.
Er word tevens witte wijn van Chenin Blanc geproduceerd
Voor rode en rosé wijn zijn de toegestane druivenrassen;
- Cabernet Franc,
- Cabernet Sauvignon
- Pineau d’Aunis
Cabernet sauvignon en Pineau d'aunis mogen gebruikt worden in een assemblage maar met een maximum van 30%

Botrytis wijnen uit de Anjou regio
De volgende appellations zoals ;
- Bonnezeaux,
- Quarts de Chaume
- Coteaux de Layon
staan bekend om hun zoete wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc waarvan de druiven in het najaar zijn aangetast door een goed aardige schimmel met de naam 'Botrytis Cinerea' die houdt van sappige rijpe druiven met een hoog suiker gehalte maar wel met een dunne schil waar het makkelijk doorheen komt.
De edele rotting komt het best tot zijn recht in een klimaat van hete dagen en mist in de ochtend zodat de schimmel het best zijn werk kan doen.
Dit Macroklimaat heerst voornamelijk onder de Loire rivier in de Anjou regio, boven de rivier ligt Savennières AOC hoger en vlakker waar het meer waait dus dan ook geen kans op mist, hier bevinden zich dus uitsluitend droge wijnen van de Chenin Blanc.
Nog één typisch druivenras uit de regio de 'Grolleau' die vaak word ingezet voor rosé wijnen uit Anjou regio.