
Nebbiolo
Het bekendste blauwe druivenras uit de Piëmonte.
In het begin van de 14de eeuw werd nebbiolo in geschriften vermeld en is daarmee één van de alleroudste Italiaanse druivenrassen.
De bodem voor de nebbiolo moet bestaan uit kalk en mergel dat zorgt voor een goede drainage, om het beste uit het ras naar boven te halen. Ook de expositie van de wijngaarden gericht op het zuid-zuidwesten zijn een zeer belangrijk element, omdat voldoende zonuren zorgen dat de nebbiolo langzaam en laat rijpt.
De druif kiemt vroeger dan andere druivenrassen in de buurt wat schadelijk kan zijn voor vriestemperaturen in het voorjaar.
Nebbiolo heeft een dunne schil en is daardoor behoorlijk vatbaar voor ziektes en schimmels, de schil heeft weinig kleur extractie daardoor heeft de wijn een lichtrode kleur,
Synoniemen van Nebbiolo:
- Picotendro of Picoutener in Valle d’Aosta
- Spanna in Noord-Piemonte.
- Tannines: Stroef
- Zuren: Rond- Medium
- Alcohol: Medium-Vol (12-14%)
Typische aroma’s:
- Primair; Framboos, Roos
- Secundair ; Teer
- Tertair ; Truffel