Vallee de la Marne


Druivenrassen

Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalk-Krijt

 Maart 2023

Épernay

De hoofdstad van de subregio Vallee de la Marne en is historisch gezien het centrum van de champagneproductie, de populariteit groeide vanaf de 18e eeuw. De handel hierin groeide door de aanleg van een spoorweg spoorweg in 1849, de stad werd rijker en rijker.

De bodem is er krijtachtig, er staan druivenrassen aangeplant als Pinot noir en Chardonnay maar Pinot Meunier is "de" druif voor de regio.

 

In het centrum van de stad bevind zich de L'avenue de Champagne. Hierlangs zijn vele champagnehuizen gevestigd zoals;

  • Moët et Chandon; Het grootste Champagnehuis ter wereld en de meest gedronken Champagne ter wereld
  • Mercier; Het huis bezit één van de langste ondergrondse gangen tunnels van maar liefst 18 kilometer. 
  • Castellane; een champagnehuis die van ver al opvalt door de prachtige toren gebouwd in 1904 door A. Tourdoire, de architect die ook het treinstation Gare de Lyon in Parijs ontwierp.
  • Pol Roger; In 1849 opgericht door Pol Roger,  inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer.

De huizen zijn imposant,  dit was om indruk te maken op de bourgeoisie maar ook op het voormalige Franse koningshuis. Onder de wijnhuizen bevindt zich een netwerk van tunnels, waar de voorraad word opgeslagen en de rijping van de champagnes plaats vind.

De temperatuur in de tunnels is constant rond 10 °C, een temperatuur waarbij de Champagnes het beste naar zijn zin heeft.


Het Champagnehuis in ligt in Damery gelegen op de rechteroever van rivier de Marne.

Het ligt op 6 km ten westen van Hautvillers waar Dom Pérignon woonde en op 7 km ten westen van Epernay.

Yannick Prevoteau is de 5e generatie van een familiedomein dat champagnes maakt met één doel 'respect voor de natuur'

zowel voor de bodem, de rivier de Marne en zijn wijngaarden. 

Hij werkt volgens de principes van Haute Valeur Environnementale waarbij noodzakelijk ingrijpen tot een minimum wordt beperkt en de bescherming van de biodiversiteit voorop staat.

We krijgen een rondleiding in de kelders en krijgen tevens diverse vin clairs te proeven, de basiswijn zonder koolzuur.
Yannick verteld dat het morgen een drukke dag word want de vin clair gaat van de tank in de fles uiteraard met een mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen (Liqueur de tirage) voor een rijping van minimaal 15 maanden.

We proeven de volgende Champagnes;
  •  Héritage Brut ; De meest populaire champagne van het huis Prevoteau, toegankelijk, delicaat en rijk een ideale champagne als aperitief.
  • Marius Brut Nature ; de champagne rijpt 20 maanden sur-lat Een uitzonderlijke brut nature, complex en ziltig.
  • La Perle des Treilles Brut ; Een prachtige champagne, vol en complex met aroma's van mandarijn, gele appel, witte peper, brioche, en geroosterde hazelnoten, de champagne heeft een rijping gehad van 60 maanden 'Sur lattes' (op de gist in de fles) 

Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.’ Dat zegt het huis Bollinger.

 

Opgericht in 1829  de Grand Cru en Premier Cru wijngaarden staan aangeplant met Pinot Noir en Chardonnay per druivenras en per wijngaard word de wijn apart vergist in houten vaten vanaf 5 jaar oud om later de basiswijn te assembleren.

Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger ligt  in het Grand Cru dorpje Ay.

Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de vlezige umami champagnes op hout gerijpt mede door toevoeging van  ‘vin de reserve’ een basis wijn die 5 tot 15 jaar rijpt in Magnum flessen en daarna word gebruikt voor de wijn met de 2e vergisting een methode om de wijnen beter te kunnen laten ouderen en extra complexiteit mee te geven aan de champagne.

Er is ligt een voorraad van 1 miljoen magnum flessen in de kelders van Bollinger.


We starten de dag in het dorpje Damery gelegen in de subregio Vallée de la Marne en ontmoeten Bastien Papleux derde generatie van het  wijnhuis Goutorbe Bouillot dat opgericht is in 1911.

Het huis staat bekend voor het maken van Methode Perpetuelle wijnen , een soort solera systeem waar bij oude wijn telkens ieder jaar word gemengd met nieuwe oogst wijn.Dit geld voor de vin clair (basis wijn)