Epernay-Damery

 Maart 2023

Een gemiddelde autorit van 5 uur naar de hoofdstad van de champagne streek "Reims" waar we eerst heerlijk gaan lunchen bij brasserie du Boulingrin een typisch Franse bistro met klassieke gerechten zoals escargots, foie gras maar ook gebraden parelhoen en steak tartare die aan tafel word bereid.

Wij drinken;
-Gewurztraminer 2016 van domaine Schoepfer
perfect in balans met tertiaire aroma's van sinaasappelschil,gember en roos.
-Bourgueil 2020 van domaine de Souches
100% cabernet franc aroma's van zwart fruit, ceder en groene paprika prachtig!

We doen nog even een wandeling door het oude centrum van Reims We ontdekken een fantastische antiekwinkel maar we kunnen er niets kopen want de verkoper doet een middagdutje.

Op naar de volgende bestemming Épernay een autorit van gemiddeld 25 minuten het centrum van Épernay slaan wij over want er zijn demonstraties maar wel een wandeling over de "Avenue de Champagne" waar  bekende champagnehuizen zich hebben gevestigd met de kilometerslange ondergrondse stelsels aan wijnkelders.

Je vind er grote namen zoals Moet&Chandon en Pol Roger maar wij bezoeken het huis Castellane
die van ver al opvalt door de prachtige toren gebouwd in 1904 door Auguste Marius Tourdoire, de architect die ook het Gare de Lyon in Parijs ontwierp nu is in de toren een onderderdeel van het champagnemuseum.

Tip van de WijnKoopman;Castellane millésime 2014

 

we slapen in het dorpje Champfleury in een B&B Maison d'hôtes 'La Pause Champenoise' verstopt dus wel even contact opnemen met de accommodatie

Een strak met landelijk ontworpen pand een lange tafel in de gezamenlijke ruimte maar ook op de binnenplaats buiten,

heerlijke kamers, een zeer uitgebreid ontbijt en veel aandacht van de gastheer en eigenaar.

Tip; Zin in champagne? De accomodatie biedt een ruim assortiment aan  van kleine lokale champagne huizen.

 

We rijden een klein stukje door de glooiende heuvels van de wijnstreek naar het dorpje Damery en bezoeken de champagne maker Yannick Prevoteau.

Een modern wijnhuis,  ingericht met Zweeds design aan een straat met meerdere kleine wijnhuizen we ontvangen door Yannick himself

waar decennia lang prachtige bubbelwijn word geproduceerd waaronder mijn favoriet de blanc de blanc "Amandine" wit sap van de witte druif chardonnay tevens huisapperatief bij restaurant Héroine.

 

Welke champagne's proeven wij?
We krijgen een rondleiding in de kelders en krijgen tevens diverse vin clairs te proeven, de basiswijn zonder koolzuur.
Yannick verteld dat het morgen een drukke dag word want de vin clair gaat van de tank in de fles uiteraard met een mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen(liqueur de tirage)voor een rijping van minimaal 15 maanden.
Er zijn zelfs champagne's die 48 maanden rijping ondergaan.


We proeven diverse assemblage's van pinot noir, pinot meunier en chardonnay 

 - Héritage Brut ; vol en complex
- Marius Brut Nature ; ziltig, mineraal, fijne mousse
 - La Perle des Treilles Brut ;fris en rijk

 

in combinatie met hertenworst die Yannick zelf maakt.... Heerlijk.