Franken


Druivenrassen

Silvaner, Riesling, Müller-Thurgau

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Muschelkalk en Keuper ( Versteende Vegetatie)

Mei 2024

Wijnbouw in het Frankenland vindt al plaats in de 8e eeuw, De wijnstokken werden toen geplant voor de productie van miswijn.

In de middeleeuwen groeide het areaal aan wijngaarden tot 40.000 hectare en was daarmee het grootste wijnbouwgebied van het roomse rijk, het areaal kromp vervolgens tot zo’n 2000 hectare in de 20e eeuw, vandaag de dag staan er ruim 6500 hectare aan wijngaarden aangeplant met voornamelijk witte druivenrassen, de meeste wijnbouw vind je in de buurt van de stad Würzburg.

 

Sinds 1659 was de Silvaner het belangrijkste druivenras en typisch Frankisch, om een beter rendement te krijgen heeft men in de 20e eeuw het druivenras Müller-Thurgau aangeplant. 

 

Witte druiven aangeplant in de Franken regio;

  • Silvaner 25,3 %
  • Müller-Thurgau 22,7 %
  • Bacchus 12,0 %
  • Riesling 5,6 %

Blauwe druiven aangeplant in de Franken regio;

  • Domina 4,8 %
  • Spätburgunder 4,5 %

 

 


Gelegen in het dorpje Iphofer, 30 minuten ten oosten van Würzburg.

Wijnmakerij Hans Wirsching  verbouwt al eeuwenlang wijn, sinds het jaar 1630 en is een van de meest traditionele, gerenommeerde en grootste  wijnmakerijen in Franken. 

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleidt door Andrea Wirsching en haar vader Dr. Heinrich Wirsching.

Oenologe Dr. Klaus-Peter (de wijnmaker) neemt mij mee door de 90 hectare wijngaarden in en rond Iphofen waar druivenrassen staan aanplant als Silvaner, Riesling en Scheurebe op een bodem van keuper (klei met versteende vegetatie) door de hoge p.h waarde van de bodem resulteert dit in wijnen met een lager zuurgehalte dus... rondere wijnen.

We klimmen naar een hoogte van 400 meter met een fenomenaal uitzicht over de regio.

Franken kent een continentaal koel klimaat met korte warme zomers en een natte, koude herfst.

De Riesling rijpt langer dus staat vaak beschut op de Grosses-Gewächs wijngaarden 'Julius-Echter-Berg waar ook de Silvaner staat aangeplant.

 

Op het weingut proef ik samen met Andrea mooie parels van verschillende Grosses-Gewächs en Erste-Lage wijngaarden zoals;

  • Julius-Echter-Berg
  • Iphöfer Kronsberg
  • Iphöfer Kammer
  • Iphöfer Kalb

in verschillende jaargangen, zeer interessant  om naast elkaar te proeven.

Er worden ook enkele rode wijnen geproduceerd van druivenrassen als;

  • Dornfelder
  • Spätburgunder
  • Domina
  • Rondo

Frankenwijnen zijn vaak mineraalrijk en kruidig van smaak en algemeen droog, in Duitsland geldt dat droge wijn maximaal negen gram restsuiker per liter bevat. Een kwart van de wijnen hier bevatten tot maximaal vier gram suiker per liter.  

 

Bocksbeutel

Een aantal wijnen worden hier nog steeds gebotteld in de typische Frankische “Bocksbeutel” fles, wiens naam wordt ontleend aan het woord "boek", omdat het als een fles in de tas paste waarin de monniken en pelgrims hun gebedenboek droegen. Het is al sinds het begin van de 18e eeuw een handelsmerk van bijzondere wijnen uit Franken.