Appellation d'origine Contrôlée (AOC) is sinds het jaar 1919 een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. 

Deze producten moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO een onafhankelijke organisatie die richtlijnen opstelt voor wijnstreken en controle uitvoert.

Een AOC wijn in Frankrijk geeft de garantie dat de wijn in  uit een bepaalde streek of gemeente komt en het is gemaakt volgens nauwkeurig omschreven productieregels, zodat uiteindelijk de consument de bepaalde stijl herkent in de wijn.

Voor wijn geldt de AOC sinds het jaar 1923 dat ontstaat in de  Château Neuf-du-Pape, de wijn was zeer populair en werd veel vervalst er was meer nodig dan alleen een geografische aanduiding dus er werden regels opgesteld zoals;

  • De druivenrassen waarvan de wijn gemaakt mag worden.
  • Welke bodemsoorten mogen worden aangeplant.
  • De hoeveelheid rendement (maximum opbrengst van de druiven)
  • Minimale rijpheid van de druiven  
  • Vinificatie in de wijnmakerij zoals het wel of niet gebruiken van eikenhouten vaten om de wijn te laten gisten en/of rijpen)
  • Aantal aangeplante wijnstokken,
  • Minimum alcohol percentage in de wijn
  • Verbouwingsmethode en snoei methodes in de wijngaard.
  • Vermeldingen op het etiket.

Alle wijnen die in aanmerking komen voor een AOC-benoeming worden nauwkeurig gekeurd en geproefd. 

De Wijnstreek Loire kent veel AOC wijnen, er heerst geen hiërarchie zoals een uitgebreid cru-systeem zoals bijvoorbeeld in de wijnstreken Bordeaux en Bourgogne.