Porto


Druivenrassen

Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz

Sercial, Malvasia en Verdelho

Klimaat

Maritiem-Koel/Gematigd

Bodem

Schist

We zijn in Porto, het noorden van Portugal, aan de noordoever van de Douro rivier, en is gebouwd tegen zeven heuvels. Het is qua grootte en inwonertal de tweede stad van Portugal. Porto wordt ook wel ‘de stad van de bruggen’ genoemd, dat is te danken aan de zes karakteristieke bruggen die Porto met Vila Nova de Gaia verbinden.
De stad is in tweeën gedeeld met aan de ene kant de hotels, restaurants en winkels en aan de andere zijde de porthuizen.

De stad Porto is natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met de wereldberoemde portwijn die hier al sinds de zeventiende eeuw wordt verhandeld, en 100 k.m ten oosten van de stad word geproduceerd in de wijnstreek Douro, de oudste wijnstreek van Portugal, hoewel deze wijnregio oorspronkelijk is aangelegd voor de portproductie, worden er tegenwoordig ook andere soorten wijn verbouwd.
De Douro-vallei zou ook de betoverende vallei kunnen genoemd worden, zo adembenemend mooi is het landschap.

Het succes van Douro als wijngebied komt met name door zijn specifieke bodemsoort schist, het houdt namelijk goed de warmte vast en ervoor zorgt dat de druiven in het gebied gelijkmatig rijpen.

Hoe word port gemaakt?

 

Druiven oogsten en persen

Port wordt gemaakt van druiven die in de Douro streek groeien, meestal rode druiven (voor rode port) of witte druiven (voor witte port). Traditioneel worden druiven soms nog met de voet geperst in grote stenen kuipen dat zorgt voor een zachte extractie van kleur en tannines.  

 Gisting + versterking 

Tijdens de gisting zetten de gistcellen suikers in de druiven om in alcohol. Voor port wordt wanneer de wijn nog maar gedeeltelijk is vergist 6% een neutrale druiven-brandewijn (aguardente) toegevoegd. Daardoor stopt de gisting, de gist sterft af.  Door het op tijd te versterken blijft er restsuiker over in de wijn. Daardoor krijgt port zijn karakteristieke zoete smaak én een hoger alcoholgehalte (meestal rond 19–22%).  

Rijping /Bottelen

Na de versterking gaat de port naar vaten of tanks  afhankelijk van welke stijl port men wil maken en wordt de wijn vroeg of later gebotteld. Sommige ports zijn direct drinkbaar; andere  zoals vintage port rijpen verder in de fles gedurende jaren of zelfs decennia.

(Lees hieronder verder)

 

  

Welke soorten port bestaan er eigenlijk?

 

  • Ruby

De jongste vaak twee tot drie jaar gerijpt op vat of tank geblend van verschillende druivenrassen, jaargangen en wijngaarden.

     

    • Tawny 

    gemiddeld 4 jaar gerijpt en vernoemd naar de taankleur, die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt

     

    • Vintage 

    Ruby gemaakt van druiven uit één uitzonderlijk oogstjaar, meestal alleen geproduceerd als dat jaar bijzonder exceptioneel is. Na een korte vat rijping word de port gebotteld en rijpt verder decennia in de fles. Meest complex en lang houdbaar.

     

    • Late Bottled Vintage 

    Gemiddeld 5 jaar gerijpt en een blend van ports van één enkel jaar, in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld.  Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.

     

    • Colheita 

    Tawny minstens zeven jaar gerijpt in een houten vat, het woord Colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van één (goed) oogstjaar. Het oogstjaar en het jaar van botteling worden op de fles vermeld. Colheita's worden gezien als port van zeer hoge kwaliteit.

     

    • Witte port

    Wordt alleen gemaakt van witte druiven, voor witte port gelden voor de rijping dezelfde regels als voor een tawny.