Porto

 

 

Juli 2021

We zijn in Porto, het noorden van Portugal, aan de noordoever van de Douro rivier, en is gebouwd tegen zeven heuvels. Het is qua grootte en inwonertal de tweede stad van Portugal. Porto wordt ook wel ‘de stad van de bruggen’ genoemd. Dat is te danken aan de zes karakteristieke bruggen die Porto met Vila Nova de Gaia verbinden.
De stad is in tweeën gedeeld met aan de ene kant de hotels,restaurants en winkels en aan de andere zijde de porthuizen.

 

Het Porthuis Graham  moet je zeker bezoeken met een adembenemend uitzicht over de stad en waar je heerlijk kunt lunchen of dineren.

Porto is natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met de wereldberoemde portwijn die hier al sinds de zeventiende eeuw wordt gebrouwen, en in de nabijgelegen Douro-vallei wordt geproduceerd.
De Douro-vallei zou ook de betoverende vallei kunnen genoemd worden, zo adembenemend mooi is het landschap en ligt een uurtje rijden met de bus vanaf Porto.
Port is een versterkte wijn met een alcoholpercentage van 18-20%.
De herkomst van deze wijn ligt in de Douro, de oudste wijnstreek van Portugal. Hoewel deze wijnregio oorspronkelijk is aangelegd voor de portproductie, worden er tegenwoordig ook andere soorten wijn verbouwd.

Druiveninfo;
Het succes van Douro als wijngebied komt met name door zijn specifieke grondsoorten (leisteen en graniet). Deze houden namelijk goed warmte vast. Dit zorgt ervoor dat de druiven in het gebied gelijkmatig rijpen,de belangrijkste druiven zijn de touriga franca, touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en de tinta barroca.