Mittelrhein

Druivenrassen

Riesling

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Grauwache 

Juli 2024

De wijnstreek Mittelrhein is met  450 h.a één van de kleinste wijnstreken gelegen tussen Bonn en Bingen en slechts 100 k.m lang, verdeeld in twee subregio's het Zevengebergte en de Lorelei.

De gehele wijnregio staat sinds 2002 op de Unesco wereld erf goedlijst , de omgeving kent veel terrasvormige percelen op steile hellingen waardoor er beschutting word gecreëerd tegen de wind, in de wijnstreek heerst een continentaal-koel klimaat met veel zonnedagen.

 

Net als in de Mosel zien we vaak het bodemsoort leisteen maar ook het typische grauwache (een donker zandsteen) en vulkanisch gesteente.

70% van de aanplant der druivenrassen is riesling met vaak een lage opbrengst dus een hogere kwaliteit 

Witte druivenrassen als muller-thurgau en Kerner spelen een bijrol en voor rode wijn word vaak de spätburgunder ingezet.

 

 

Qualitätswein en Prädikatswein

 

Qualitätswein moet uit een van de 13 Duitse wijnstreken  komen, afhankelijk uit welke streek de wijn vandaan komt wordt het minimale mostgewicht bepaalt. Mostgewicht is een term die wordt gebruikt in het wijnmaak proces om het suikergehalte van druivensap te meten voordat de fermentatie begint. Het toevoegen van suiker in Qualitätswein is beperkt toegestaan, dit heet chaptaliseren

 

Bij Prädikatswein zijn de herkomstgebieden van de wijn nauwkeuriger beschreven, chaptaliseren is niet toegestaan.

In de druiven word het suikergehalte gemeten, vervolgens krijgen de wijnen een Prädikat, dit zijn de verschillende categorieën;

Kabinett

De druiven worden als eerste gedroogd wat resulteert in een lichte en droge smaak met een laag suikergehalte.

Spätlese

Spätlese betekent “laat-geplukt” ze rijpen langer rijpen dan de Kabinett druiven. Dit zorgt voor een geconcentreerdere smaak, vaak half-droog, de wijnen kunnen evt droog vergist worden.

Auslese

Bij de druiventrossen worden de onrijpe druiven handmatig   verwijdert de druiven zijn ook rijper dan die van de Spätlese wat resulteert in een zoetere smaak.

Beerenauslese

Bij deze wijn worden de meest rijpe druiven uitgezocht en stuk voor stuk uit de druiventrossen geplukt. Sommige van deze druiven kunnen al edele rotting hebben waarbij een schimmel de schil van de druif aantast wat uit in een zoete wijn.

Trockenbeerenauslese

Een hele zoete wijn die die je lang kunt bewaren. Deze wijn wordt alleen gemaakt van wijnen met edelrot, deze druiven zijn zeldzaam in de wijngaard,  een plukker heeft een dag nodig om genoeg druiven te plukken voor een fles. 

Eiswein

vergelijkbaar met de beerenauslese alleen het grootste verschil is dat deze druiven worden geoogst bij -7 graden Celsius. De druiven worden geoogst en geperst terwijl ze nog bevroren zijn, omdat het water in de druiven bevroren blijft, wordt alleen het geconcentreerde sap geperst, wat resulteert in een zeer zoete en geconcentreerde wijn.