Piemonte
Druivenrassen
Nebbiolo, Barbera, Arneis
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Kalk en Mergel
November 2023

Piemonte
Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen'. Dus; de Alpen! Het gebied van Piemonte kun je verdelen in vier DOC zone's;
- Zuid;Le Langhe met DOCG's als; Barolo, Barbaresco, Alta Langa, Dogliani en Roero Arneis.
- Midden; L'Astigiano met DOCG's als; Barbera D'Asti en Brachetto D'Acqui.
- Oost;Il Monferrato met DOCG's als; Gavi en Ovada in de Gabiano DOC staat de zeldzame druif grignolino aangeplant, het wijnhuis Somelieri produceert een 100% cepage en ervaar aroma's in het glas van gestoofd fruit, sigaren kistjes en kaneel.
- Noord/West; -Le dominazione del Nord met DOCG's als; Gattinara en Ghemme maar ook verrassende wijnen uit DOC's als Boca en Colline Novaresi waar weer druivenrassen wonen als croatina, vespolina en uva rara (bonarda) de nebbiolo heet hier weer anders namelijk; Spanna.
Van alle wijnen in Piemonte is 2/3 rood.
De belangrijkste druif is de Nebbiolo en van alle 13 DOCG's worden er maar liefst vijf van deze druif gemaakt.
Maar de meest aangeplante druif is de Barbera en daarna de Dolcetto.
Witte druiven die het meest terugkomen in de regio zijn cortese, arneis, favorita (vermentino) en timorasso.
Namen van dorpen als Asti en Alba zie je vaak terug op een wijnetiket in combinatie met het druivenras zoals;
-Barbera d'Alba
-Freisa d'Asti
-Dolcetto d'Asti
-Nebbiolo d'Alba

Barolo
Een bijnaam van de wijn Barolo was al in 1860 al "Wijn van de koningen en koning van de wijnen" afkomstig uit het gelijknamige dorp of één van de omliggende dorpen in het wijngebied Piëmonte.
Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot en behoort tot de Langhe wijnregio gelegen tussen de Dolomieten in het noorden en de Apennijnen in het zuiden.
De wijnstreek Barolo bestaat uit 11 gemeentes rond het gelijknamige dorp dit is de productiezone van Barolo DOCG.
Het Barolo-landschap is opvallend en gevarieerd met valleien, hellingen en individuele wijngaarden en de daarbij bijhorende mesoklimaten, die zich tussen het micro- en macroklimaat bevinden.
Het gebied heeft een koel continentaal klimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht maar ook tussen de seizoenen, de temperatuurschommelingen zijn gunstig voor de druiven, omdat ze bijdragen aan een langzame, evenwichtige rijping en een mooi zuurgehalte, ideale omstandigheden voor het druivenras Nebbiolo.
Er is matige regenval vooral tijdens de de herfst, de heuvels zorgen voor een goede afwatering en voorkomt dat de wortels van de wijnstokken worden aangetast door schimmels.


Het wijnhuis Agricola Brandini opgericht in het jaar 2007 door de zussen Serena en Giovanna Bagnasco.
Het wijnhuis beschikt over 18 ha wijngaarden voornamelijk in de subzone's La Morra, Serralunga d'Alba en Monforte d'Alba
Met Barolo's van verschillende wijngaarden
zoals;
-R56 (Brandini)
-Annunziata
-Meriame
-Cerretta.
In de wijnmakerij word gevinifiëerd met de modernste apparatuur, vergist met druif eigen gisten en waar rijping op hout wordt toegepast, in traditionele grote eiken vaten variërend in grootte van 2000 tot 6000 liter.
Ik proef de volgende wijnen;
- Le Margherita Langhe Arneis 2021
aroma's van peer, lentebloemen, mineraal en complex.
- Rebelle Langhe Bianco Viognier 2020
Een volle wijn met aroma's van perzik, abrikoos, amandel en honing, de Viognier staat aangeplant met 1 ha dus zeldzaam, zeker voor de wijnstreek Piëmonte.
- Barolo 'Del comune di La Morra' 2014
Een complexe wijn met aroma's van framboos, verse truffel, roos en teer, een zeer lange afdronk en rijpe tannines

La Morra
een klein middeleeuws dorp gelegen op 480 meter hoogte in de heuvelachtige wijnregio "Langhe" een Unesco gebied en één van de elf dorpen waar Barolo geproduceerd mag worden.
Rond het dorp zijn diverse wijnhuizen en wijngaarden gevestigd. La Morra is afgeleid van het woord Mura, dat omheining betekent in de loop der eeuwen zijn deze stadsmuren afgebroken. Restanten zijn echter nog zichtbaar.
Alba
Alba, de hoofdstad van de Langhe wijnregio, een stad met een lange geschiedenis, het was een krachtige stadstaat waarvan het centrum meer dan honderd torens bevatte, het heeft een aanzienlijke gastronomische reputatie dankzij de witte truffels en de wijn.