Côte de Beaune

 Juni 2021


Met een korte tussenstop in de stad Parijs neem de SNCF trein naar het stadje Beaune een rit van gemiddeld 3 uur  

Ik verblijf in Hôtel Mercure Beaune Centre**** maar eerst een bezoekje aan Marché aux Vins gelegen naast het Hospices de Beaune 

waar je een ticket koopt voor gemiddeld 30 euro p.p en maar liefst 10 verschillende Bourgogne wijnen mag proeven in de kelders.

Bij elke proefwijn word ook veel infomatie gegeven betreft de geschiedenis en het bijzondere terroir van de wijnstreek die je kunt aflezen op schermen aan de muur.

 

 

De volgende ochtend start mijn wandeltrip door verschillende appellations in de Cote de Beaune.

Vanaf het hotel begint mijn trip richting het zuiden met als eerste dorp Pommard daar doe ik een uurtje over.

Als  ik arriveer  merk je meteen een andere sfeer vergeleken bij mijn vorige Bourgogne trip in de Côte de Nuits want het was immers December.

Nu is het zomer met gezellige terrasjes en leven op straat,  het is amper 9:30 op de klok maar ik ga toch proeven

  bij;

-Domaine Moissenet

-Domaine Rebourgeon Michel

-Domaine Virely Rougeot

In Pommard word voornamelijk rode wijn geproduceerd.

 

 

15 minuten lopen en komen aan in Volnay waar ik Domaine Mure François Et Fils bezoek om en de ''les Mitans'' proef jaargang 2006

3 k.m verderop ligt het dorpje Monthelie met amper 200 inwoners één van de kleinste appellaties waar voornamelijk witte wijn word geproduceerd met een voortreffelijke Boulangerie en Patisserie ''De Charly'' bestel  daar een Clafoutis met rood fruit....Goddelijk!

Mijn wandeling gaat verder naar Auxey-Durreses 2 km naar het westen met een prachtig uitzicht over de glooiende heuvels van de Côte D'or met de volgende tips voor wijnhuizen;

-Domaine Michel Prunier et Fille

-Max ey Anne Piguet Chouet

 

Ik moet verder... anders kom ik nooit voor het donker thuis 

met als volgende doel Chassagne-Montrachet 8 k.m naar het zuiden via een prachtig hoger gelegen bos Forêt Communale de Meursault.

De heuvelrug houd veel kou en wind tegen vanuit het westen in het voorjaar waardoor de wijngaarden beschermd  dorpen als  Meursault en Puligny-Montrachet. 

 

 

Aan de beroemde Bourgondische wijnroute tref je het Kasteel van de familie Picard  ''Chateau Chassagne-Montrachet'' met kelders uit de 11e eeuw als mijn koers weer naar het noorden gaat richting het beroemde Puligny-Montrachet loop je langs grand cru wijngaarden als Le Montrachet en Bâtard-Montrachet.

 

Tijd voor een  lunch 

Ik schuif aan bij ''Domaine Chanzy''  een wijnhuis met restaurant aan de rand van het dorp Puligny-Montrachet.

Als entrée bestel ik ''Escargots en Croute'' elke wijngaardslak in een een krokant bakje met romige knoflooksaus een typisch streekgerecht

Daarbij een Meursault van Olivier Leflaive Clos de la Velle 2018

Als piece Confit de canard oftewel gekonfijte eendenbout  daarbij een Volnay van Olivier Leflaive Clos des Angles 2014 Topcombo!!!

 

Het is inmiddels 15:30 dus  de hoogste tijd voor mijn eindbestemming het dorp Meursault onderweg kom je buiten wijndomeinen ook meerdere kastelen tegen die zich midden in de wijngaarden bevinden.

Als ik arriveer pak ik nog even een terrasje voor ik trein terug neem naar Beaune

De keuze is groot bij Le Bouchon maar ik ga voor een Meursault Domaine du Cerberon
met aroma's van Vanille, Butterscotch, Kweepeer en elegante zuren..Topwijn!!