Penedes

 

 

Juni 2021


We zijn in Barcelona een stad met tal van bezienswaardigheden zoals het Park Güell waar je door een levend sprookje wandelt ontworpen door Gaudí en natuurlijk de indrukwekkende kathedraal Sagrada Família.

 

 Vanaf het hoofdstation van Barcelona rijdt de trein in gemiddeld 50 minuten naar Sant Sadurní d'Anoia , Penedès, ten zuidwesten van Barcelona, ook wel bekend als het land van de Cava

Een perfecte plaats om wijn te maken en gezegend door de natuur met veel uren zon.

Het is een landschap van glooiende heuvels, beschermd door de wind van bergen in de omgeving zoals de Garraf Massif en de Montserrat berg.

Cava is een beschermende naam, die moet voldoen aan de meest strenge regelgevingen om zo genoemd te mogen worden.

 

 

Het bekende wijnhuis Freixenet in het dorp Sant Sadurní d'Anoia in de wijnstreek Catalonië

is één van de grootste cava producenten met een verkoop van ruim 200 miljoen flessen per jaar opgericht in het jaar 1861  als "Casa Sala" door Francesco Sala i Ferrés.

Het huwelijk van zijn kleindochter Dolores Sala Vivé met Pedro Ferrer Bosch

bezitter van het wijngoed "La Freixeneda",wat  in 1889 resulteerde in de start van het wijnhuis.

Freixenet werd de merknaam van de onderneming en men besloot zich 100% te richten op mousserende cava's.

De wijnkelders werden uitgebouwd in Sant Sadurní d'Anoia en 'Cordon Negro' word gelanceerd een wijn die goed scoort in de export markt.

 

2  toppers van vandaag;

 -''Elyssia Pinot noir''...rosé bubbels boordevol frambozen, aardbeien en brioche  Top gemaakt!   

 -''Freixenet Malvasia dulce 2011'' een Mousserende dessertwijn gemaakt van Malvasia met tonen van Honing,Karamel en rijpe Mango.

 

 

Wijnweetje;

Méthode traditionnelle is een term voor mousserende wijn 

De gisting vind altijd plaats in de fles waardoor deze mousserend wordt.

Dit komt tot stand door een mengsel van in wijn opgeloste suiker met gist toe te voegen aan de basis wijn (liqeur de tirage) 

Tijdens de tweede gisting loopt de druk in de fles op tot 6 bar.

Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen.

Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gekanteld en telkens een slag gedraaid met de hand of machinaal (remuage)

Het bezinksel van de tweede gisting vormt zich als een gist prop in de hals van de fles om dit vervolgens te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de gist prop te verwijderen (dégorgement) 

De druk in de fles zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel eruit schiet.

De fles wordt daarna  weer aangevuld met wijn en evt suiker voor de gewenste zoetheid  (liqueur d'expédition)

Vervolgens word de wijn afgesloten met de  definitieve kurk en een metalen korfje (muselet)

 Tijd voor nog eventuele rijping op de fles.

 

Druivenrassen die vaak worden ingezet om Cava te maken zijn o.a  Xarel-lo, Parellada en Macabeo (Viura)