Montalcino, Montepulciano & Bolgheri

Maart 2022

Bolgheri

 

De reis begint in Bolgheri een dorpje wat ik al lang wil bezoeken in het zuiden van de wijnstreek Toscane, aan de kust.

Er heerst een maritiem gematigd klimaat met een bodem van kiezelstenen dat lijkt op omstandigheden uit de bordeaux streek in Frankrijk.

Markies Mario Incisa della Rochetta bezat in 1944 landgoed in de Bolgeri streek en had veel liefde voor bordeaux wijnen en kwam met het idee om cabernet sauvignon aan te planten.. dit gebeurde en de eerste wijn was een feit, met weinig succes want tot de jaren 70 werd de wijn alleen gedronken op het wijngoed zelf.

Een paar jaar later sloeg de wijn "Sassicaia" aan op de internationale markt

maar deed zich zeker niet onder aan een Bordeaux met cru kwalificatie.

Een revolutie in de italiaanse wijnwereld want er werd alleen gewerkt met typische autochtone druiven zoals sangiovese.

Bolgheri wijnen werden gemaakt van laag rendement druiven en daarna rijping op franse eiken houten vaten terwijl het in de Toscane een gewoonte was om zoveel mogelijk druiven te verbouwen en de wijn te rijpen op slavonisch eiken maar daar is gelukkig verandering in gekomen.

Inmiddels staan ook druivenrassen aangeplant als merlot en cabernet franc.

De wijnen worden ook wel "Super Tuscans" genoemd.

Rondom de kasteeltoren van het dorp Bolgheri vind je een aantal restaurants waar fantastisch, authentiek italiaans kunt eten zoals huisgemaakte ravioli gevuld met burata, walnoot en een stoofvlees van eend met natuurlijk een mooi glas Bolheri wijn een lokale specialiteit.

 

Montepulciano

 

Op naar Montepulciano een wijndorpje gelegen in de zuid-Toscaanse heuvels met omliggende landschappen waar je veel wijngaarden, cipresen en olijfbomen terug vind het oude centrum van Montepulciano ligt op een hoogte van 605 meter over de muren en versterkingen van de stad heb je een fenomenaal  uitzicht over Umbrië een wijnstreek dat grenst aan het zuiden van de Toscane.

Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobile wijn gemaakt word oftewel 'edele' wijn gemaakt van minstens 70% Sangiovese druiven die wonen op een bodem van löss, een combinatie van aarde en klei wat duidelijk zorgt voor wijnen met een fijne mineraliteit. Het gebied kent 1100 h.a aan wijngaarden en heeft sinds het jaar 1980 een DOCG.

Wat inhoud dat er maximum opbrengst van druiven is vastgesteld, een minimaal alcohol gehalte behaald moet worden van 12,5 % en de wijn moet minstens 2 jaar rijpen op eikenhouten vaten en een riserva minstens 3 jaar.

Naast de Montepulciano Vino-Nobile bestaat ook een Rossi di Montepulciano die jonger gedronken word.

 

Binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in renaissance-stijl waar je tevens ook diverse proeflokalen hebt om één van die pareltjes te ontdekken onder de Montepulciano wijnen...

Vino-Nobile di Montepulciano word ook wel eens verward met het druivenras Montepulciano dat veel voorkomt in Abruzzo een  wijnstreek gelegen in het oosten van Italië.

 

Montalcino

 

Op naar het wijndorpje Montalcino een prachtige rit door de heuvels van het mooie Zuid-Toscane.

Ik bezocht enoteca di Piazza waar je maar liefst 120 soorten Brunello kunt proeven.

De Brunello di Montalcino vecht met de al net zo bijzondere Barolo om de Italiaanse wijntroon.

geïntroduceerd in 1888 door de wijnmaker Ferruccio Biondi-Santi hij introduceerde een wijn die een lange levensduur oplevert

Deze extreem fruitige Toscaanse rode wijn is gemaakt van 100% Sangiovese druiven die staan op een bodem van o.a zand, klei en leisteen, de beste bodem word ook wel Galestro genoemd, een stenige leisteen bodem met mergel.

Het druivenras Sagiovese heeft lokaal de naam Brunello.

De Brunello di Montalcino rijpt minimaal 6 jaar waarvan 2jaar op eikenhouten vaten

De Brunello di Montalcino Riserva word pas na 7 jaar vrijgegeven wat staat vast gesteld binnen de DOCG

Na 8 tot 10 jaar is de wijn vaak pas op dronk en na  10 tot 25 jaar bereiken ze vaak pas hun top omdat de wijn een hoog zuurgehalte heeft en veel tannines.

De Rosso is het kleine zusje ook gemaakt van de Sangiovese druif vaak net zo goed als de Brunello di Montalcino maar vaak frisser en minder alcohol en een kortere rijpingstijd, iets toegankelijker en een stuk goedkoper.

 

Wijn Weetje;

Vaak kom je de term 'Azienza Agricola' tegen op een wijnetiket dit betekent dat de wijnmaker ook zijn eigen druiven verbouwd, de wijnmaker is namelelijk niet altijd ook een wijnboer vaak worden de druiven elders afgenomen.

Bolgheri