Bandol

Juni 2023

Heerlijke omgeving altijd het prachtige Franse Cote D'azur,Toulon.

Ik ben er even want mijn trip gaat naar de appellatie Bandol, een zuid Frans kust plaatsje, waar tevens prachtige wijn word gemaakt.

 

Voordat ik het wijnhuis Château de Pibarnon bezoek lunch ik bij Auberge du Port en hun specialiteit Polenta met Octopus.

Het Chateau met de wijngaarden liggen op 350 meter hoogte dus even al mijn krachten verzamelen na een stevige lunch en wijn.

 

Eenmaal boven word je verrast met een fantastisch uitzicht en ben je omringd met een amfitheater van bergketens en terrassen vol gepland met mourvèdre druivenstokken met uitzicht op zee.... amazing!!

Ik word zeer vriendelijk ontvangen door de wijnmaker Eric de Saint Victor en krijg een rondleiding door het château dat één en al geschiedenis uitademd.

Zijn ouders kochten in 1975 het Château en sindsdien word er topwijn geproduceerd.

Dit komt tevens door het unieke micro klimaat ondanks de Provençaalse hitte is er altijd een briesje van zee maar ook de mistral vanuit de bergen.

De Mourvèdre druiven groeien op een bodem van grind en voornamelijk kalk vervolgens rijpt de wijn op grote fouders en amfora wat samen zorgt voor complexiteit van de Bandol.

 

Voor de rode en rosé wijn word mourvèdre ingezet voor witte wijn bourboulenc en clairette.

 

-Chateau de Pibarnon  'rouge' '18/'19/'20

Kruidig ,robuust ,krachtig en intens

top gemaakt.

 

Merci Eric d'avoir goûté les merveilleux vins馃嵎

Wat proeven we;

 

-Chateau de Pibarnon 'nuances'  rosé '15/'19

complex mineraal en delicaat rood fruit top gemaakt.

 

-Chateau de Pibarnon 'blanc' '17/'20/'21

wat een duidelijke verschillen betreft jaargangen zeer interessant om naast elkaar te proeven.

 

-Chateau de Pibarnon  'rosé'  '98/'16

Nooit gedacht dat rosé zo lang kon ouderen maar hier het levende bewijs

Nog steeds een fris zuur en aroma's van toffee ,butterscotch maar ook rozenbottel.