Bandol
Druivenras
Mourvédre
Klimaat
Maritiem-Gematigd-Warm
Bodem
Kalksteen
Juni 2023
Heerlijke omgeving het prachtige Franse Cote D'azur, Toulon.
Ik ben er even want mijn trip gaat naar de appellatie Bandol, een zuid Frans kust plaatsje, waar tevens prachtige wijn word gemaakt.
Voordat ik het wijnhuis Château de Pibarnon bezoek lunch ik bij Auberge du Port en bestel hun specialiteit 'Polenta met Octopus'
Het Chateau met de wijngaarden liggen op 350 meter hoogte dus even al mijn krachten verzamelen na een stevige lunch en wijn, eenmaal boven word je verrast met een fantastisch uitzicht en ben je omringd met een amfitheater van bergketens en terrassen vol gepland met mourvèdre druivenstokken en uitzicht op zee.
Ik word ontvangen door de wijnmaker Eric de Saint Victor en krijg een rondleiding door het château dat één en al geschiedenis uitademd.
De ouders van Eric kochten in 1975 het Château en sindsdien word er topwijn geproduceerd van voornamelijk Mourvèdre druiven die wonen op een arme bodem van kalksteen en grind daardoor hebben we een lager rendement maar meer concentratie in het sap van de druiven.
Er heerst uniek micro klimaat, ondanks de Provençaalse hitte is er altijd een briesje van zee maar ook de mistral vanuit de bergen.
De wijnen van het chateau rijpen vooral op oude franse eiken vaten en amphora kruiken wat uiteindelijk zorgt voor complexe aroma's in de wijn.
Voor de rode en rosé wijn word mourvèdre ingezet voor witte wijn bourboulenc en clairette.
Ik proef de volgende wijnen, elk in verschillende jaargangen;
-Chateau de Pibarnon 'rouge' '18/'19/'20
Kruidig ,robuust ,krachtig hoe ouder hoe rijper en ontwikkeld.
-Chateau de Pibarnon 'nuances' rosé '15/'19
complex, mineraal en delicaat rood fruit... top gemaakt.
-Chateau de Pibarnon 'blanc' '17/'20/'21
wat een duidelijke verschillen betreft jaargangen zeer interessant om naast elkaar te proeven.
In de 2021 Frisse ziltigheid en toch een flinke body door de 14% alcohol terwijl de 2017 al tertaire aroma's heeft ontwikkeld van gedroogde appels en kaneel.
-Chateau de Pibarnon 'rosé' '98
Nooit gedacht dat rosé zo lang kon ouderen maar hier het levende bewijs, nog steeds een fris zuur en aroma's van toffee,butterscotch, rozenbottel en een enorme lengte.
Merci Eric d'avoir goûté les merveilleux vins🍷
Wijnweetje;
Mourvèdre is een van oorsprong een druivenras uit Catalonië, Spanje, waar het mataro wordt genoemd in de rest van Spanje heet het druivenras monastrell.
Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die de wijn een lange levensduur geeft.
Ze heeft hitte nodig, rijpt lang dus vaak hebben de wijnen een hoger alcohol percentage.
Jongere wijnen hebben vaak een lage intensiteit aan aroma's
maar ontwikkeld enorme complexiteit bij het rijpen.
In de wijnstreek Provence, Bandol is Mourvèdre de hoofddruif met een minimum van 50 % (verplicht volgens de AOC) eventueel geassembleerd met de druivenrassen Cinsault en Grenache.
In de Rhône streek word het druivenras vooral als onderdeel ingezet voor bepaalde wijnen vanwege de speciale eigenschappen.